Dünya Liderlerinin Katıldığı Konferansta Fosil Yakıtların Geleceği Tartışılıyor

Liderler iklim için toplandı

Ülkemizde geçtiğimiz günlerde başlayan ve 12 Aralık’a kadar sürecek olan bir konferans düzenleniyor. Davet edilen 200 ülke arasında Türkiye’den Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğinde bir heyet de bulunurken, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise konferansa katılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın düzenlendiği alanı ziyaret ederken, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı. Ayrıca, Erdoğan konferans için yapılan aile fotoğrafı çekiminin yanı sıra İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamayı hedefleyen dünya liderleri, karbon emisyonlarını azaltma politikaları oluşturmak için çaba sarf ediyor. Ancak liderler arasında en büyük anlaşmazlık fosil yakıtların, yani kömür, petrol ve gaz gibi kaynakların geleceği konusunda yaşanıyor. Avrupa Birliği, belirli bir takvim içinde fosil yakıt kullanımını tamamen sonlandırmanın yanında dururken, büyük petrol üreticisi ülkeler ise azaltma politikalarının benimsenmesi gerektiğini savunuyor.

Konferansın BAE’de düzenlenmesi ise tartışmalara neden oldu. En büyük petrol üreticilerinden biri olan BAE’nin, konferansı kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalıştığı spekülasyonları ortaya atıldı. Bu konuda, devletin petrol şirketlerinin başında bulunan ve konferans başkanı olan Sultan Ahmet El Cebir, petrol şirketlerinin de ortak zemin arayışına katılması gerektiğini savunuyor. Konferansın ilk gününde ise iklim felaketlerinden etkilenen yoksul ülkelere yardım etmek amacıyla bir kayıp ve zarar fonu oluşturulmasına karar verildi. Ancak BAE, “küresel iklim çözümleri” için 30 milyar dolarlık bir fon oluşturduğunu açıklamasına rağmen, fonun ayrıntıları hala netleşmedi.

Konferansa dünyadaki politik krizler de gölge düşürdü. İran delegasyonu, İsrail yetkililerinin konferansa katılması nedeniyle COP28’den ayrıldığını açıklarken, Polonya, Letonya ve Litvanya başbakanları da Belarus lideri Aleksander Lukaşenko’nun katılımı nedeniyle aile fotoğrafı çekiminde yer almayı reddetti.