Birleşmiş Genel Sekreteri Antonio Guterres, son bir haftada ardı ardına rekor sıcaklıkların yaşanmasının iklim değişikliğinin kontrol dışına çıktığını gösterdiğini belirtti. Guterres, 3 Temmuz Pazartesi ve 4 Temmuz Salı günleri kırılan dünya sıcaklık rekorlarına atıfta bulunarak, “Kritik önlemleri ertelemeye devam edersek, son iki sıcaklık rekoruna bakarak felaketin eşiğine doğru ilerlediğimizi düşünüyorum” dedi.
ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri tarafından yayınlanan verilere göre, son günlerde yüzey sıcaklığı, tarihinde ilk defa 17 derecenin üzerine çıktı. Pazartesi günü 17.01, salı 17.18, çarşamba 17.18 ve perşembe ise 17.23 derece kaydedildi. Maine Üniversitesi’nin iklim analiz cihazının verilerine göre, geçen haftanın sonu olan 5 Temmuz’a kadar olan sürede günlük ortalama sıcaklık 0.04 derece artmasıyla son 44 yılın en sıcak haftası oldu.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bu resmi olmayan rakamları doğrulama konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Kurum, “İklim değişikliği nedeniyle sıcak bir dönemden geçtiğimizin farkındayız ve El Nino iklim olaylarıyla birleşince dünya genelinde rekor düzeyde sıcaklıkların kaydedildiğini görüyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.
Bilim insanlarına göre, küresel ısınma ve El Nino etkileşimi, daha fazla rekor sıcaklık getirecek. Son büyük El Nino olayı 2016 yılında gerçekleşti. Leipzig Üniversitesi’nden iklim bilimcisi Karsten Haustein, “Muhtemelen temmuz ayı tarihteki en sıcak ay olacak ve ‘tarih’ ifadesi yaklaşık 120 bin yıl önceki Eemian döneminden bu yana geçerlidir” dedi. AB’nin iklim izleme servisi, geçen ayın en sıcak haziran ayı olduğunu duyurdu. Çin’de de son günlerde 35 derecenin üzerinde hava sıcaklıkları, 1961 yılından bu yana kaydedilen en sıcak günler olarak yaşanıyor.