Düzenli Gündüz Uykusu Yaşlanmayı Geciktiriyor, Ancak Süreç Kontrollü Olmalı

‘Şekerleme’yle gençleşin

Beynimiz için oldukça önemli olan uykunun günlük yaşantımızda daha çok gece saatlerine denk geldiği bilinirken, özellikle yaşlandıkça gündüzleri uyumak da önem kazanıyor. Bunun sebebi, UCL’de yapılan araştırmaya göre, düzenli olarak gündüzleri yarım saatten daha az uyumanın beynimize zarar vermesi. Bu sürenin üstünde kaliteli bir uyku ise, beynin boyutunu 15 santimetreküp daha büyük tutarak yaşlanmayı 3-6 yıl erteleyebiliyor.

Uykunun önemini bebekken de hatırlarsak, gündüz uyumanın beyin gelişiminde kritik bir faktör olduğunu anımsarız. Ancak yaş aldıkça bu durum değişiyor ve daha çok emeklilikte şekerlemeler tercih ediliyor. Ancak, araştırmacılar uykunun süresi kadar kalitesinin de önemli olduğunu vurguluyorlar. Zira, kötü uyku zamanla beyne ve beyin hücrelerine zarar veriyor.

Konu hakkında yorum yaparak araştırmayı değerlendiren İngiliz Nöroloji Birliği ve Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones, araştırma sonuçlarını ilginç bulduğunu belirtti. Kendisinin de hafta sonları kısa şekerlemeler yapmayı sevdiğinin altını çizen Prof. Spires-Jones, araştırmanın onu bu alışkanlığından vazgeçmemesi için teşvik ettiğini ekledi.