E-Sigaralar: Bilinmeyen Tehlikeler

Kalp krizi, zatürre ve ölüm

Tütün Endüstrisi ve E-Sigaralar: Tehlikeli Bir Trend

Tütün endüstrisi, son dönemde elektronik sigaraları “Kötü kokmuyor”, “İçinde tütün yok”, “Sigaradan daha az zararlı” gibi iddialarla pazarlayarak gençler arasında yaygınlaşmasını sağlıyor. Ancak bu cihazların içeriği ve beraberinde getirdiği tehlikeler tam olarak bilinmiyor.

Son zamanlarda Hamdi Alkan’ın manevi kızı İlknaz Bektaş’ın elektronik sigara kullanımı nedeniyle hastaneye kaldırılarak ameliyata alınması, e-sigaraların risklerini tekrar gündeme getirdi. Bektaş, olay sonrası yaptığı açıklamada, “Çok sağlıklı beslenip her gün spor yapıyorum. ‘Benim başıma gelmez’ diyordum ama bu olay fikrimi değiştirdi” dedi ve elektronik sigara kullanımının göğsüne hava kaçtığının tespit edildiğini paylaştı.

Uzmanlardan Uyarılar

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, e-sigaraların içeriği hakkında şu uyarılarda bulundu: “E-sigaraların içeriği bilinmiyor ve içinde bulunan toksik kimyasallar ve aromaların akciğerlere ne gibi etkileri olduğu hakkında bilgi sahibi değiliz. Ayrıca e-sigaraların zararları konusunda kesin bilgilere henüz sahip değiliz. Bu ürünler endüstrinin satış taktiklerinden biri.”

Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise e-sigaraların içeriği konusunda şöyle uyarılarda bulundu: “E-sigaraların içinde genellikle nikotin ve kenevir gibi bağımlılık yapıcı maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin dışında bilinmeyen kimyasallar ve aromalar da e-sigaraların içinde yer alıyor. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.”

Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

E-sigaraların neden olduğu sağlık sorunları şunlar olabilir:

  • Kanser ve diğer tütün kaynaklı hastalıklar
  • Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan öldürücü EVALİ hastalığı
  • Kalp rahatsızlıkları ve ani nikotin yükselmelerine bağlı durumlar
  • İçeriğinde bulunan çeşitli aromaların potansiyel zararları
  • Tütünün zararlarına ek olarak, bilinmeyen kimyasalların oluşturduğu riskler