Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi: Gereksiz Aramalar Sorunlu

'Çok ölü var' diyerek mezarlığa ambulans istedi

Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi Asılsız İhbarlar ve Gereksiz Aramalardan Yoruluyor

Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi, 7 gün 24 saat esasıyla hizmet vererek olaylara acil müdahale sağlıyor. Ancak son zamanlarda alınan çağrıların büyük bir kısmı asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalardan kaynaklanıyor. Çağrı Merkezi, emniyet, sağlık, jandarma, itfaiye ve AFAD birimleriyle koordineli bir şekilde çalışarak, acil durumlara en hızlı şekilde müdahale etmeyi amaçlıyor.

Son 3 ay içinde Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen çağrıların %58,42’si asılsız çıktı. Bu durum karşısında Çağrı Merkezi çalışanları, bazen oldukça ilginç taleplerle karşılaşıyor. Örneğin, mezarlık çevresinde şaka amaçlı 112’yi arayan vatandaşların “Burada çok ölü var” şeklindeki ihbarları dikkat çekiyor.

Çağrı karşılama personeli Şeyma Nur Mantar, “Eşini takip etmek isteyenlerin ya da sevgilisine ulaşamayanların 112’yi arayarak yardım istediklerini sıkça karşılaştık. Ayrıca yemek siparişi vermek isteyenlerden tutun da ‘Rıza Baba’ karakterine ulaşmak isteyenlere kadar birçok farklı ve gereksiz talep ile karşılaşıyoruz,” dedi.

Acil durum dışında gereksiz aramalar yapılmasının ciddi bir sorun olduğunu belirten Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü İsmail Öztuna, asılsız ihbarda bulunan kişilere 1980 lira idari para cezası uygulandığını vurguladı. Öztuna, “Ayrıcalıklı durumlar için 112 aramak yerine, acil durumlar için hizmet vermemizin daha elzem olduğunu hatırlatmak isterim,” şeklinde konuştu.

Çağrı Merkezi çalışanları, her geçen gün daha karmaşık ve gereksiz taleplerle karşılaşsa da, acil durumlara en etkin şekilde müdahale edebilmek adına görevlerini sürdürmeye devam ediyor.