Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Kararı: CHP’ye İstanbul Yolculuğu Başlıyor

‘Kılıçdaroğlu için sürpriz olmadı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul’a mühürlüyüm” açıklamasıyla yol haritasını netleştirme kararı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için sürpriz olmadı. Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresinden edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu İmamoğlu’yla son görüşmesinde, “Genel başkan olmak istiyorsan önce İstanbul’u daha güçlü bir şekilde kazanmalısın. Belediye meclisinde de çoğunluk bizde olsun, yerine bir CHP’liyi bırakıp, gel aday ol” dedi. İmamoğlu’nun bu teklife herhangi bir itirazı olmadığı için, Kararından dolayı İmamoğlu’nun İstanbul tercihi, Kılıçdaroğlu için sürpriz olmadı, zaten bir süredir bu kararın açıklanmasını bekliyordu.

İmamoğlu’nun kararını hemen açıklaması, Kurultay sürecinde en önemli rakibinin geri çekilmesiyle rahatlamasını sağladı. İmamoğlu’nun Grup Başkanı Özgür Özel’i destekleyeceği kulislere yansırken, Özel’in önümüzdeki ay “tutum belgesi”ni açıklayarak adaylık işaretini vermesi bekleniyor. Özel’in daha sonra aktif bir şekilde sahaya inmesi planlanırken, Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresi, Özel’in kurultayda kendilerini zorlamayacağını düşünüyor. CHP’den bir kaynak ise Özgür Bey’in parti kamuoyunda karşılığı olduğunu, ancak parti içinde pek tanınmadığını ifade etti.

İmamoğlu’nun adaylığının kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan büyük kurultayda oluşacak yeni Parti Meclisi (PM) beklemeden önce açıklanabileceği konuşuluyor. Bu değerlendirmeye göre, “Kurultay süreci beklenirse özellikle büyük şehirlerde yarışa geç kalınabilir. Bu nedenle İstanbul, Ankara hatta Adana, Mersin, Eskişehir ve Antalya gibi mevcut isimlerle devam edilmesi beklenen yerler daha erken açıklanabilir. Çünkü erken kalkan yol alır” deniliyor. Kılıçdaroğlu’nun özellikle İstanbul’da İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş’ın adaylıklarının erken açıklanmasına sıcak baktığı konuşuluyor.

İmamoğlu’nun İstanbul’u tercih etmesiyle ilgili olarak, “Zor bir tercihle karşı karşıyaydı ve İstanbul’u AK Parti’ye bırakmanın siyasi riski daha ağırlık kazandı” yorumu yapılıyor. İmamoğlu’nun yakın çevresi ise bazı endişelere rağmen İstanbul’u tekrar kazanabileceğine inandığını ifade ederek, “Son seçimde Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Bey olduğu halde İstanbul’da birinci parti olduk, bir de İmamoğlu’nun aday olduğunu düşünün. Ekrem Bey’in özel olarak yaptırdığı anketlerde İstanbul’un bazı yeni ilçelerle birlikte kazanılabileceğini gösteriyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem ise “Bu açıklamayı İstanbul’un geleceği açısından çok değerli buluyoruz. Bizim ölçümlerimize göre zaten Ekrem Bey kazanıyor. Ancak bu yolculuk sadece onun yolculuğu olmayacak, hepimizin ortak yolculuğu olacak. İstanbul’u, Ankara’yı ve diğer büyükşehirleri kazanacağız. Seçimden hep birlikte çok daha güçlü çıkacağız” şeklinde konuştu.

İmamoğlu’nun önündeki endişeler arasında yerel seçim ve ittifaklara ilişkin riskler de öne çıkıyor. Seçim yenilgisinin seçmen üzerinde yarattığı umutsuzluk endişe kaynağı olarak görülüyor. İkinci bir risk ise ilk seçimi kazanmasını sağlayan ittifaklar. Ancak İmamoğlu, adaylığının hızlı bir şekilde ilan edilmesiyle sahaya büyük bir enerji yansıtarak bunun önüne geçebileceğine inanıyor. Partiler üstü bir İstanbul ittifakı sağlayabileceğine dair mesajları da önemli. İYİ Parti’nin İmamoğlu ve Yavaş’a aday çıkarmayacağı düşünülüyor. HDP’nin de durumu doğru değerlendireceği düşünülüyor. Sonuç olarak, İmamoğlu’nun dikkate alması gereken en büyük risk, hakkında siyasi yasak talep edilen davadır. Bu konuda alınacak karar, kartları tamamen yeniden karıştırabilir.