Emekli Mimarın Sahte Belge Skandalı: Gazi Üniversitesi Mezuniyet Geçici Belgesi Tartışması

Sahte mimar Avni Tekinaslan'ın özrü kabahatinden büyük: Asgari ücretle çalıştım, mimar değil şeftim

Emekli Avni Tekinaslan’ın, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne ait mezuniyet geçici belgesini öğrenci bir şahıstan aldığı ortaya çıktı. Tekinaslan, boşanmış ve 3 çocuk sahibi olduğunu belirterek, fakülteden mezun olmadığını itiraf etti. Kendisine yardımcı olan öğrenci tarafından verilen bu belgeyi Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Hıdırlık Kulesi restorasyonu işinde, mimar sıfatıyla değil, şantiye şefi olarak çalışmak amacıyla kullandığını söyledi.

Tekinaslan, ayrıca 2018 yılında Antalya Valiliği tarafından yürütülen Selçuklu Av Köşkü restorasyon işinde de benzer şekilde şantiye şefi olarak çalıştığını ifade etti. Her iki projede de mimar sıfatıyla imza atmadığını ve asgari ücretle çalıştığını vurguladı. Suçlamaları kabul etmediğini belirten Tekinaslan, üzerine atılan suçlamaların doğru olmadığını dile getirdi.

Bu gelişmeler üzerine Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Tekinaslan hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Tekinaslan’ın sahte belge ile mimarlık yapmasının yanı sıra nitelikli dolandırıcılık ve unvan gaspı suçlarından soruşturma açılması talep edildi.

Tekinaslan’ın sahte mezuniyet belgesiyle bir inşaat şirketinin mimar kadrosuna dahil olduğu ve Türkiye’nin farklı illerinde mimar ve şantiye şefi olarak görev yaptığı ortaya çıkmıştı. Ancak 2022 Aralık ayında yapılan bir ihbar sonucunda sahte belgenin ortaya çıkmasıyla olayın araştırılmasına başlandı. İnceleme sonucunda, belgenin sahte olduğu ve Tekinaslan’ın diploma yerine geçici mezuniyet belgesi sunduğu tespit edildi.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı da konuyla ilgili olarak açıklama yapmıştı. Yapılan arşiv taramalarında Avni Tekinaslan ile ilgili herhangi bir bilgi veya belgeye ulaşılamadığını belirten dekanlık, kayıtlarında böyle bir öğrenciye ait bilginin bulunmadığını kamuoyuna duyurmuştu.