Erdoğan: Adalet, Yargı ve Öğretmenler

Sivil anayasa gündemden düşmemeli

Danıştay’da İdari Yargı Günü ve Danıştay’ın 156. Kuruluş Yıldönümü Töreni Gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay’da düzenlenen İdari Yargı Günü ve Danıştay’ın 156. Kuruluş Yıldönümü Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yakın tarihteki adaletsizliklere dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz adalete büyük önem veren ama aynı zamanda yakın tarihinde pek çok adaletsizliğe şahitlik etmek zorunda kalan bir milletiz. 27 Mayıs darbecilerinin gerçek bir mahkemeden ziyade, kötü bir tiyatroyu andıran Yassıada’da işledikleri hukuk katliamlarını unutmuyoruz. 12 Eylül dikta rejiminin güya adaleti tesis maksadıyla bir sağdan bir soldan darağacına gönderdiği gençlerin acısı hiç dinmedi. 28 Şubat döneminde adeta koro halinde darbecilere alkış tutanların hukuk sistemimize verdikleri zararın telafisi yıllar aldı. 17-25 Aralık yargı emniyet girişiminin faillerinin sebep oldukları sıkıntıları hâlâ yükünü çekiyoruz. 15 Temmuz’da ödediğimiz ağır bedeller ise ortadadır.”

Erdoğan, adalet sisteminin siyasallaştırılmaması gerektiğini belirterek şunları ekledi:

“Adli ve idari davaları hukukun meselesi olmaktan çıkartıp, siyasallaştırmak toplumdaki adalet duygusuna gölge düşürecektir. Herkes yargıya yardımcı olmalı, işini kolaylaştırmalı, adaletin eksiksiz ve gecikmeksizin tecellisine katkı sağlamalıdır. Güçlü, tarafsız, bağımsız, iyi ve seri işleyen bir adalet sistemi evlatlarımıza bırakabileceğimiz en büyük kıymetli mirastır. Yargının siyasi tartışmaların içine çekilmesi hatalıdır.”

Erdoğan, yargının kararlarını eleştirmenin doğal olduğunu ancak kurumsal olarak yıpratılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Siyaset kurumu nasıl eleştirilebiliyorsa, yargı da eleştirilemez değildir. Yargının toptancı bir anlayışla yıpratılmasını, yargı organlarına çamur atılmasını kabul edemeyiz. Yargının kararlarını beğenmeyebiliriz, itiraz edebiliriz, hoşnutsuzluğumuzu dile getirebiliriz. Ancak yargı mercilerimizi baskı altına almak asla doğru değildir.”

Erdoğan, öğretmenlere yönelik şiddetle ilgili de önemli açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti:

“Öğretmenlerimize yönelik fiillerde cezaların artırılacağı bir düzenleme Gazi Meclisimize sunulacak. Öğretmenlerimize karşı işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Öğretmenlerimizin güvenliğini sağlamak asli görevimizdir. Öğretmenlerimize karşı şiddet olaylarına karşı asla sessiz kalmayacağız.”