Erdoğan: BM’nin Reform İhtiyacı ve Türkiye’nin Katkıları Hakkında Mesaj

BM’ye: Reform şart

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 78. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Erdoğan, mesajında “BM çatısı altında çalışan herkese ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” sözleriyle, dünyada barış, refah, adalet ve huzurun sağlanması için BM’nin önemine vurgu yaptı.

Erdoğan, insanlığın karşı karşıya olduğu sorunlara da değindi. Filistin, Ukrayna ve diğer sıcak çatışmaların yanı sıra iklim değişikliği, açlık, yoksulluk ve İslam düşmanlığı gibi geniş bir yelpazede ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzun altını çizdi. Özellikle 7 Ekim’den bu yana yaşanan katliamlara da dikkat çeken Erdoğan, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef alan saldırıları karşısında uluslararası toplumun yeterli bir tepki veremediğini söyledi.

Türkiye’nin BM’ye katkılarına da değinen Erdoğan, ülkemizin BM bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler arasında olduğunu ve İstanbul’un bir BM merkezi olması yolunda önemli adımlar attığını belirtti. Ancak son dönemde yaşanan gelişmelerin BM’nin reform ihtiyacını bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin daha temsili, demokratik ve etkin hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin daha adil bir dünya düzeninin oluşturulması için çalışmalara katkıda bulunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.