Erdoğan, Hamas lideri Haniye’yi kabul edecek.

Haniye Türkiye’ye geliyor... Dünyanın gözü bu görüşmede

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Lideri İsmail Haniye’yi Kabul Edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek hafta sonu yapılacak ziyaret için Filistinli liderin Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Erdoğan, “Hafta sonu Filistin davasının lideri misafirim olacak. Beraber birçok şeyleri dertleşeceğiz, konuşacağız” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının 7 aydır devam ettiği bir dönemde, İran ile İsrail arasındaki gerilim ve bölgeye sıçrama ihtimali, ziyareti kritik hale getiren faktörler arasında yer alıyor.

Uzmanlara göre, Haniye’nin ziyareti ateşkes koşullarının şekillenmesine yardımcı olabilir. Prof Dr. Murat Aslan’a göre, “Diplomatik çözüm elde edilirken soruna taraf olanlar, güvendiği taraflarla masaya oturmak ister. İsrail bu süreci ABD ile yürütmeye çalışıyor ama Hamas’ın yanında bir aktör yok.”

Haniye’nin ziyareti, Türkiye’nin ateşkes sürecine katkı sağlayabileceği ve gelecek koşulları şekillendirebileceği bir fırsat olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas’a verdiği destek, Hamas tarafından teşekkürle karşılandı. AK Parti grubunda yapılan destek açıklamasının ardından Hamas, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cesur açıklamaları ve onurlu duruşları, kardeş Türk halkının tarihi ve özgün konumunu somutlaştırmaktadır” açıklamasını yaptı.

Haniye’nin İstanbul ziyareti öncesinde Katar Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de görüştü. Fidan, görüşme sonrasında, “Özellikle iki devletli çözüm konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerinin 1967 sınırları içerisinde kurulacak olan bir Filistin devletini kabul ettiklerini ve Filistin devletinin kurulmasını müteakip siyasi parti olarak hayatlarına devam edeceklerini bana ilettiler” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri’nin de İstanbul’a geleceği açıklandı. Şükri, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelerek bölgedeki gerilim, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması ve ateşkes arayışları konularını ele alacak.