Erdoğan Heyeti Bağdat’a Gidiyor

Erdoğan yarın Irak’ta olacak... İşte tarihi ziyaretin şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Heyeti Irak’a Çıkarma Yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde heyetin ilk durak noktası başkent Bağdat olacak. Heyette, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da bulunuyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin daveti üzerine gerçekleşen ziyarette, 30’a yakın anlaşma imzalanması bekleniyor. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin her alanda ilerlemesi ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturulması amaçlanıyor.

“Görüşmenin somut adımlara tahvil edilmesi bekleniyor”

Özellikle Irak topraklarının terör örgütü PKK’dan temizlenmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşıyor. İki ülke arasında kurulacak Ortak Harekât Merkezi ve kalıcı üs bölgeleri konusunda da detaylar netleştirilecek.

Irak Başbakanı Şiya es-Sudani, “Türkiye Başkanı’nın Irak ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesi adına önemli bir adım olacak” dedi. Görüşmelerin ardından imzalanacak Stratejik Çerçeve Metni ile güvenlik, ulaştırma, enerji ve tarım gibi konularda işbirliği artacak.

Güvenlik konularının yanı sıra enerji de gündemde olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Irak-Türkiye boru hattının hayata geçirilmesinin önemini vurgulayarak, bu konuda atılacak adımların ekonomiyi olumlu etkileyeceğini belirtti.