Erdoğan İstanbul’da Kadın ve Adalet Zirvesi’nde Yapay Zeka Tartışması

Yapay zekâyla kadın ilişkisi sorunlu mu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Adalet Zirvesi’nde Yapay Zeka ve Kadın Konularını Tartışacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gelecek ay İstanbul’da düzenlenecek olan 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yapay zeka ve kadın konuları ele alınacak. Kadınların daha adil ve güvenli bir geleceğe sahip olmaları için yapay zeka kullanımı ve mevcut dezavantajların bertaraf edilmesi konuları masaya yatırılacak.

Kadın ve Demokrasi Vakfı KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu tarafından kamuoyu ile paylaşılan zirvede farklı ülkelerden aile, kadın ve teknoloji bakanları ağırlanacak ve dünyaca ünlü uzmanlar konuşmacı olarak yer alacak.

Zirvede yapay zekanın kadınlar için nasıl kullanılabileceği ve Gazze’ye yönelik saldırılar sırasında yapay zekanın nasıl etkili olduğu gibi konular ele alınacak. KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, zirvede yapay zekanın kadınlar üzerindeki etkilerini tartışacaklarını belirterek, “Araştırmalar bazı yapay zeka uygulamalarının cinsiyet ayrımcılığını artırdığını gösteriyor. Amazon’un 2018’de geliştirdiği yapay zeka tabanlı işe alma aracı, erkek adayları kadınlardan daha fazla tercih etti. Bu durum, yapay zekanın mevcut cinsiyet eşitsizliklerini kopyaladığını göstermektedir,” dedi.

Zirvede yapay zekanın cinsiyet rollerine ve adalete olan etkisi üzerine yapılan tartışmalara da dikkat çeken Bayraktar, “Yapay zekanın verdiği kararların etik ilkelere uygunluğunu ve denetimini kimlerin, hangi kriterlerle yapacağı konusunu ele alacağız. Yapay zekanın kurucuları ve önde gelen aktörleri genellikle erkeklerdir; bu durum kadın haklarının ve temsilinin ne kadar adaletli olacağı sorusunu gündeme getiriyor,” şeklinde konuştu.