Erdoğan: Katılım Finansı ve İstanbul’un Önemi

'İstanbul'u finans merkezi yapacağız' Erdoğan: Türkiye'ye güvenen hiç kimse pişman olmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Albaraka Zirveleri Ülkemiz İçin Hayırlı Olsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Albaraka Zirveleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Zirve’nin ülkemiz, bölgemiz, ekonomimiz insanlık için hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye, Albaraka Zirvelerine ilk kez ev sahipliği yapıyor. Dünyanın 75 farklı ülkesinden yaklaşık 1500’den fazla katılımcıyı zirve münasebetiyle Türkiye’de misafir edeceğiz. Ülkemizde İslami finans ve katılım sektöründe ivme kazandıracağına inanıyorum. Kıymetli fikirleriyle zirveye katkı sunan tüm katılımcılara şimdiden teşekkür ediyorum.”

Erdoğan, Uluslararası sistemde denge kaybolduğunu belirterek şunları söyledi: “Son yıllarda dünyamız köklü bir sürecin içinden geçiyor. Uluslararası sistemde denge kaybolmuş, istikrarsızlık ve kaos dünyanın hakim rengi haline gelmiştir. İsrail’in yaklaşık 8 aydır dünyanın gözü önünde işlediği katliamlar mevcut kurumlara olan güveni sarsmıştır.”

Erdoğan, küresel finansın kırılgan yapısına dikkat çekerek şunları söyledi: “2008 krizinden sonra borca ve faize dayalı finansal mimari krizi ortadan kaldırmaya yönelik gerekli adımları atmadı. Sistemin yapısal sorunları ortaya çıkmasına rağmen süreç geçici yöntemlerle yönetilmeye çalışıldı. Küresel finans mimarisinin oldukça kırılgan yapıda olduğunu süreci doğru okuyan herkes kabul ediyor.”

Erdoğan, katılım finansın önemine vurgu yaparak şunları belirtti: “İslam İktisadı ekonomik büyümenin yanı sıra adalet, sosyal refahı ve çevreyi de gözetmektedir. İnsanı ve ahlaki değerleri varlığa dayalılığı ve risk merkezi paylaşımı merkezine koyan, pozitif sosyal etki oluşturmayı hedefleyen katılım finans tüm insanlığa hizmet edecek potansiyele sahiptir.”

Son olarak Erdoğan, İstanbul’u küresel finans merkezi haline getirme hedeflerini şu şekilde dile getirdi: “Kısa vadede katılım finansın bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15’e taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm birikimi katılım finans kanunu ülkemize kazandırarak taçlandırmakta kararlıyız. Katılım finans alanında ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz. İstanbul’u küresel finans ve katılım finans merkezi yapacağız.”