Erdoğan ve Miçotakis: İşbirliği ve Diyalog Mesajları

Atina’yla sıcak buluşma... Çözülmeyecek sorunumuz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis Arasında İşbirliği ve Diyalog Mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina ziyaretinin ardından Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i Ankara’da ağırladı. Beştepe’de gerçekleşen kabulde iki lider, Hamas konusundaki görüş farklılıklarının yanı sıra Türkiye-Yunanistan ilişkilerine yönelik sıcak mesajlar verdi.

Erdoğan, Miçotakis’in iade-i ziyaretiyle ilgili olarak “Yüksek düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 5’inci toplantısında aralık ayında Atina’yı ziyaret etmiştim. Bu müşterek anlayışı dostane ilişkiler ve iyi komşuluk hakkında Atina bildirgesiyle de kayıt altına almıştık. Değerli Kiriakos’un ziyareti bu mutabakatın bir yansımasıdır” dedi.

İki lider arasında gerçekleşen görüşmede Türkiye-Yunanistan arasındaki işbirliğinin güçlenmesi vurgulandı. 6 milyar dolar olan ikili ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması hedefi ve ortak iş konseyi kurulması anlaşmasına ilişkin adımlar ele alındı. Ayrıca, deprem ve acil durum yönetimi alanında imzalanan mutabakat zaptı ve sağlık alanındaki işbirliği anlaşması da imzalandı.

Terörle mücadele konusunda da görüşmeler gerçekleşti. Erdoğan, terör örgütleri FETÖ, PKK ve DHKP-C’ye karşı işbirliğinin güçlenmesi gerektiğini belirtirken, Miçotakis’te terörle mücadele konusunda anlayış birliğine vurgu yaptı. Ayrıca, Gazze’deki sivil katliamlara karşı uluslararası toplumun sesini yükseltmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Görüşmelerin olumlu atmosferine vurgu yapılırken, Kariye Camisi’nin ibadete açılması konusunda Yunanistan Başbakanı’nın üzüntüsü dile getirildi. Ayrıca, Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek verilmesi gerektiği ve Kıbrıs sorununda uluslararası mevzuata uygun bir çözüm bulunması gerektiği belirtildi.