Erdoğan ve Mirziyoyev Arasındaki Ticaret Hedefleri

Özbekistan Cumhurbaşkanı Beştepe’de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’i Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen resmi törenle karşıladı. Törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra kabineden 10 bakan yer aldı. İki lider arasındaki görüşme sonrasında yapılan imza töreni ve ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, işbirliğinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Görüşmelerimizde ortaklığımızı güçlendirecek adımları attık. Özbekistan’daki Türk yatırımlarının artmasından memnuniyet duyuyoruz. İş insanlarını teşvik ederek 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum.”

Erdoğan ayrıca, Özbekistan’ın Orta Asya’da önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek Türk Devletleri Teşkilatı kapsamındaki çalışmaların değerini vurguladı. İki liderin bölgesel ve uluslararası konularda yaptığı görüşmelerde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları da ele alındı. Erdoğan, “Gazze’deki zulmün durdurulması için uluslararası alanda adımlar atmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Özbekistan’a yapılan yardımlardan dolayı teşekkürlerini ileten Erdoğan, Özbekistan halkının Türkiye’ye yaptığı destekleri hatırlatarak şunları söyledi: “Özbek kardeşlerimiz zor günlerimizde yanımızda oldular. Deprem sonrası gönderdikleri yardımlar ve inşa ettikleri afet konutları dostluğumuzun sembolüdür.”

Öte yandan, Mirziyoyev’in, Türkiye ile stratejik ortaklığın derinleştirilmesine yönelik imzalanan belgeleri değerlendirerek, “Türk halkının elde ettiği başarılara büyük gurur duyuyoruz. Özbekistan’ın kalkınacağına inananlardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır” ifadelerine yer verdi.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mirziyoyev’e devlet nişanı verdi ve iki lider Türk ve Özbek İş Adamları Toplantısına katıldı.