Erdoğan’ın İsrail’e Tepkisi: Hadsiz Açıklamalara Sert Tepkiler

Çirkin paylaşıma tepki yağdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Saldırılarına Tepki Gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Rize İl Teşkilatı’nın düzenlediği toplantıda İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına sert bir şekilde tepki gösterdi. Erdoğan, “Biz nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da (İsrail’e) yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik küstah bir paylaşımda bulunarak “Erdoğan, Saddam Hüseyin’in izinden gidiyor ve İsrail’e saldırı düzenleme tehdidinde bulunuyor. Orada ne olduğunu ve nasıl bittiğini hatırlamalı” ifadelerini kullandı.

Ankara’dan gelen tepkiler arasında Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Soykırımcı Hitler’in sonu nasıl olduysa, soykırımcı Netanyahu’nun sonu da öyle olacak. Soykırımcı Naziler nasıl hesap verdiyse, Filistinlileri yok etmeye çalışanlar da öyle hesap verecek. İnsanlık, Filistinlilerin yanında duracak. Filistinlileri yok edemeyeceksiniz” denildi.

Diğer yandan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Dışişleri Bakanı’nın çirkin paylaşımını kınayarak “İsrail Dışişleri Bakanı’nın yaptıkları katliamların hem uluslararası mahkemelerde hem de insanlığın vicdanında mahkûm olduğunu görerek, kapıldıkları korkuyla akıldışı davranışlara başvurduklarını göstermektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yetkililerden İsrail’e Sert Tepkiler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Hastaneleri, sivil kampları, camileri, evleri ve okulları bombalayıp binlerce Filistinli kardeşimizi şehit eden soykırımcı İsrail devletinin hadsiz Dışişleri Bakanı’nı şiddetle kınıyorum” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, “Cumhurbaşkanımıza dil uzatan, sözümona tehdit eden İsrail’in eli kanlı Bakanı’na söylenecek tek şey var; sis mazlumu ezmek, zulmetmek, kan dökmek, sebepsiz yere cana kıymak için el ovuşturan alçaklarsınız. Haddinizi aşmayın. Boyunuzdan büyük laf etmeyin. Altında kalırsınız” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da İsrail’e sert tepkiler göstererek, “İşledikleri suçların hesabını tarih ve insanlık önünde er ya da geç muhakkak verecekler” dediler.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise İsrail’in Dışişleri Bakanı’na yönelik açıklamalarıyla ilgili olarak, “İsrail devletinin Dışişleri Bakanı’nın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hadsiz ve kabul edilemez açıklamalarını şiddetle kınıyor, adalet arayışının destekçisi olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Filistinlilere Destek Devam Ediyor

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Filistin’de devam eden soykırımın aktif iştirakçileri olan İsrail hükümeti ve kabine üyeleri batı başkentlerinde Netanyahu’yu alkışlayarak bölgemizi daha büyük bir kaosa sürüklüyor. İsrail’e mesajımız gayet açıktır: Kalıcı barış ve güvenlik istiyorsanız soykırımı durdurun ve Filistin’in egemenliğini kabul edin” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, “Uluslararası Adalet Divanı önünde soykırım ve savaş suçlarıyla yargılanan Netanyahu yönetiminden Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hadsiz ifadeler yok hükmündedir. Demokratik bir hukuk devleti olarak; mazlum Filistin halkını, adaleti, bölgesel istikrarı ve barışı savunmaya devam edeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ayrıca AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Dışişleri Bakanı Katz’a yönelik olarak, “İsrail Dışişleri Bakanı Katz, insanlık değerlerini ve barışı savunan Cumhurbaşkanımıza yönelik kullandığı ifadelerle tam bir Nazi olduğunu ortaya koymuştur. İnsanlık değerlerine, vicdanına ve haysiyetine düşman olanların saldırılarıdır” şeklinde tepki gösterdi.

Gazze’deki Filistinliler, İsrail’in saldırıları nedeniyle hayatta kalmaya çalışırken zorunlu göçle karşı karşıya kalmaktadır. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail yönetiminin “tahliye” emirleri nedeniyle Gazze halkının zorla yerinden olduğunu ve bunun panik ve kaos yarattığını belirtmiştir.