Erdoğan’ın NATO Zirvesi Sonrası Açıklamaları

Suriye’de barışa destek çağrısı

Erdoğan’dan NATO Liderler Zirvesi Sonrası Açıklamalar

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’deki NATO Liderler Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terör konusunda ödedikleri bedelleri vurgulayan Erdoğan, müttefiklerden teröre karşı samimi dayanışma beklediklerini belirtti. Savunma sanayi ticaretindeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, NATO müttefiklerinin artık kısıtlamalar konusunu konuşmak istemediğini dile getirdi.

Anahtar konulardan biri olan NATO’nun 75. yılında Erdoğan, güçlü devletlerin dünya düzeninde etkili olduğunu söyledi. Rusya ve Çin’in iş birliğine dikkat çeken Erdoğan, Batı’nın Ukrayna’ya verdiği destekten bahsetti. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile iletişim halinde olduğunu ve adil bir yaklaşım sergilediğini belirtti.

Batı’nın teröre verdiği destek konusunda rahatsızlığını dile getiren Erdoğan, özellikle Almanya’ya terörle mücadelede daha fazla destek talep ettiğini söyledi. Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve Esed’e davet edilmesi konusunda Dışişleri Bakanı’na işaret eden Erdoğan, barışın önemini vurguladı.

Gelişmelerin olumlu yönde ilerlemesi için destek çağrısında bulunan Erdoğan, provokasyonlara karşı hazırlıklı olduklarını belirtti. ABD ve İran’ın sürece destek vermesini isteyen Erdoğan, komşudaki yangını söndürmek için çalıştıklarını ifade etti.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında yorum yaparken, liderlerle temaslarını da sürdürdüğünü kaydetti. Çin ile ilişkilerin devam ettiğini söyleyen Erdoğan, barışın öneminin altını çizdi. 3. Dünya Savaşı riskine dair soruya ise savaşın değil barışın konuşulması gerektiğini vurguladı.