ERİS VİRÜSÜ REFERANS LABORATUVARINDA TESPİT EDİLDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Eris varyantının Referans Laboratuvarı’nda yapılan incelemede 9 kişide görüldüğünü söyledi. Bu varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu belirten Bakan Koca, buna rağmen mevcut tedbirlere ve günlük hayatımıza devam etmemiz gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, Eris varyantının yurtdışı temaslı kişilerde ve aynı ilde bulunan bireylerde tespit edildiğine değindi.
ERİS VARYANTI VE BELİRTİLERİ
Eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından takip edilmesi gereken ve Covid-19’un mutasyona uğramış bir versiyonudur. Omicron belirtilerine benzerlik gösterdiği ifade edilen bu varyant, son zamanlarda Amerika’da en baskın Kovid türü haline gelmiştir. Eris, yeni vakaların %20’sinden fazlasını oluşturduğu tahmin edilmektedir. Bu varyantın en yaygın semptomları arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkalı bir burun, hapşırma, balgamsız öksürük, baş ağrısı, balgamlı öksürük, boğuk bir ses, kas ağrıları ve koku alma sorunları bulunmaktadır.
AŞI ÖNERİLERİ VE RİSKLİ GRUPLAR
Eris varyantının altsoyundan gelen EG.5.1, küresel olarak yayılan bir varyanttır. Ancak şu ana kadar ağır seyirli hastalıklara neden olduğuna dair veri bulunmamaktadır. Virüs sürekli olarak mutasyon geçirmekte ve evrimleşmektedir. Bu bağlamda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) insanların bu aşıları yaptırması gerektiğini vurgulamaktadır. COVID-19 aşılarının diğer aşılar ve ilaçlar gibi yan etkileri olabileceği ancak bunların kullanılmamasını gerektirecek bir düzeyde olmadığı belirtilmektedir. Aşıların olmasaydı, COVID-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısının milyonlarca daha fazla olacağı ifade edilmektedir. Daha önce en az 4-5 kez aşı olan bireylerin tekrar aşı yaptırmalarına gerek olmasa da riskli gruplara hala aşı önerilmektedir. Aşı olmayan kişilere de aşı olmaları tavsiye edilmektedir, çünkü hastanelere yatanların büyük çoğunluğu aşısız kişilerden oluşmaktadır ve onların COVID-19’u daha ağır geçirdiği gözlemlenmektedir. Yaşlılar, hamileler ve bağışıklık sistemini etkileyen kronik hastalığı olan kişilerin belirli aralıklarla hatırlatıcı dozlar yaptırmaya devam etmeleri önemlidir.