Eş Rızası Ameliyat Kararını Geciktiriyor

Benim bedenim kocamın kararı

Boşanma Davasında Önemli Gelişme: Ameliyat İçin ‘Eş Rızası’ Şartı

Ankara’da yaşayan Burçak Topaç (48), görücü usulü ile 1997 yılında kuaför Muharrem Topaç (52) ile evlendi. Çiftin bu evlilikten iki tane çocuğu oldu. Ancak Burçak Topaç, evliliği içinde mutsuzdu. İddialara göre eşinin fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetine maruz kalıyordu. Ankara 20. Aile Mahkemesi’ne boşanma davası açan Burçak Topaç, yapılan yargılama sonucunda mahkemenin çiftin boşanmasına karar verdiğini öğrendi. Ancak koca Muharrem Topaç, boşanmak istemediğini belirterek istinaf başvurusunda bulundu. Böylece boşanma davası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi’ne taşındı. Ancak Burçak Topaç, sağlık sorunları yaşamaya başladı ve Ankara Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.

Hastanede yapılan tetkikler sonucunda Burçak Topaç’a rahim ve yumurtalıklarının alınması için ameliyat önerildi. Ancak Sağlık Bakanlığı prosedürü gereği, ameliyat için, boşanma aşamasında olan eşinden onam (hasta yakını izin belgesi) istendi. Çünkü Burçak Topaç hala resmiyette evli olarak görünüyordu. Bunun üzerine Burçak Topaç, hala eşi olan Muharrem Topaç ile iletişime geçti. Ancak Muharrem Topaç, “kendisinden hiçbir hak talep etmeksizin boşanma konusunda anlaşması halinde” söz konusu onayı verebileceğini belirtti.

Burçak Topaç avukatı Mehtap Sakinci aracılığıyla Ankara 6. Aile Mahkemesine başvurarak, müvekkilin tıbbi gereklilik kapsamında davalı eşin onamına gerek olmaksızın ameliyat olabilmesi talebinde bulundu. Avukat Mehtap Sakinci, özel hastanelerde benzer durumdaki operasyonların acil müdahale kapsamına sokulabildiğini belirtirken, müvekkilinin özel bir hastanede tedavi almasının maddi anlamda mümkün olmadığını dile getirdi.

Avukat Sakinci, “Ülkemizdeki yasal mevzuat kapsamında, kadının doğurganlığını etkileyen konularda, kadının evli olması halinde eş rızası gündeme geliyor. Müvekkilim, 48 yaşında bir kadın. Maalesef kendi bedeni üzerinde bir hakka yetkiye sahip bırakılmıyor” dedi.

Topaç ve avukatı, mahkemeden kararı beklerken, adli yardım talebi reddedildi. Mahkeme, bin TL gider avansının yatırılması için Topaç’ın avukatına 1 haftalık süre verdi. Aksi takdirde dava usulden reddedilecekti.