Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Eşi Vuslat Doğan Sabancı Yunanistan’da Deniz Kazası Geçirdi

Zodyak faciası

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve eşi Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Yunanistan’ın Leros Adası’nda denizde bir kaza geçirdi. Yatlarından ayrılarak yemek için hareket eden çift, zodyak botları ile kayalıklara çarptı. Bu kazada Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı ağır yaralandı. Ali Sabancı, Leros’ta bulunan bir hastanede gerçekleştirilen özel bir ekip tarafından ameliyat edildikten sonra entübe edildi. İç organlarında hasar olan çift, Bodrum’a getirildi. İlk müdahalenin ardından deniz ambulansıyla Turgutreis Marina’ya nakledildi. Ali Sabancı, dün sabahın erken saatlerinde Bodrum Turgutreis Limanı’ndan ambulans uçakla İstanbul’daki Amerikan Hastanesi’ne sevk edildi. Vuslat Doğan Sabancı ise dün saat 15.40’ta ambulans uçakla İstanbul’a aynı hastaneye getirildi. Ali Sabancı’nın annesi Hayırlı Zerrin Sabancı da çifti limanda beklediği gözlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yunanistan’daki kaza geçiren Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı’nın sağlık durumlarını açıkladı. Koca, Ali Sabancı’nın ilk müdahalenin ardından ambulans uçakla İstanbul’a sevk edildiğini ve Vuslat Doğan Sabancı’nın genel durumunun iyi olduğunu söyledi. Esas Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “Ali Sabancı ve eşi Vuslat Doğan Sabancı, 24 Ağustos 2023 tarihinde tatilleri sırasında bir deniz kazası geçirmiştir. Tedavileri devam etmekte olup, sağlık durumları takip edilmektedir” denildi.

Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı, Ege sahillerindeki tatilleri sırasında kendi yatlarıyla Yunanistan’ın Leros Adası’na akşam yemeği yemeye gitmek üzere yola çıkmışlardı. Ancak, bu esnada kaza meydana geldi.

Sabancı çifti oğulları Emre ve Kaan ile birlikte sürat botlarıyla Lipsi Adası’na doğru seyahat ederken kazaya karıştı. Bir restoranda rezervasyonları bulunan çiftin yanlarında kaptanları da vardı, fakat botu Ali Sabancı kullanıyordu. Çocuklar ve kaptan botun arkasında oturuyordu. Kaptan, kayalıkları ilk fark eden kişi oldu ve önce çocukları denize attı, sonra kendisi atladı. Kısa bir süre sonra bot kayalıklara çarparak ters döndü.

Vuslat Doğan ve Ali Sabancı, botun altında suyun içinde mahsur kaldılar. Çocuklar annelerini, kaptan ise Ali Sabancı’yı sudan çıkarmayı başardı. Kaptan, yaralanan Vuslat Doğan ve Ali Sabancı’nın farkında olmadığını fark etti ve hemen nabızlarını kontrol etti, hayatta olduklarını tespit etti. Olayın ardından Mehmet Başer gibi iş insanlarının da tekneyle olay yerine gelerek yardımcı olduğu ve Yunanistan Sahil Güvenlik güçlerinden yardım istendiği söylendi. Çift, denizden çıkarılarak hızlı bir tekneyle Leros Adası’na götürüldü.

Ali Sabancı, Leros’ta altı saat süren bir operasyon geçirdi. Operasyon sırasında hasar gören dalağı alındı ve çarpmanın etkisiyle açılan bazı damarlarına müdahale edildi. Vuslat Doğan Sabancı’ya da acil müdahale yapıldı. Ali Sabancı, Nişantaşı Amerikan Hastanesi’ne getirildiğinde aort damarında yırtılma tespit edildi ve hemen ameliyat edildi. Ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve hayati tehlike önlenmiş oldu. Ali Sabancı, aort damarına stent takıldıktan sonra “çoklu/multi travma” için ameliyata alındı.

Kaynaklara göre, hem Ali Sabancı’nın hem de Vuslat Doğan Sabancı’nın “kafa/beyin travması” görülmedi, ancak her ikisinin de operasyonlarının devam edeceği bildirildi. Vuslat Doğan Sabancı’nın yüzünde çarpmanın izleri olduğu ve plastik cerrahlar tarafından ameliyata alınacağı belirtildi. Yunan Sahil Güvenlik yetkilileri, kazada 4 Türk, 1 Güney Afrika vatandaşı ve 1 İngiltere vatandaşının bulunduğunu ve iki kişinin ağır, bir kişinin ise hafif yaralandığını açıkladı.