Eski NASA Görevlisinden İTÜ’deki Uzay ve Havacılık Fakültesine Ziyaret

Öğrencilerden yoğun ilgi... Astronot kuyruğu

Eski bir NASA görevlisinin, İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay ve Havacılık Fakültesi’nde gerçekleştirdiği ziyaret hakkında bilgiler aktarıldı. Dorothy Metcalf-Lindenburger, öğretim üyeleriyle birlikte laboratuvarları gezdi ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Konferansta gençlere tavsiyeler veren Lindenburger, astronot adaylık eğitimi ve kariyer hikayesinden bahsetti. Bu süreçte meraklı, mücadeleci ve cesur olmanın önemine değindi ve sporun da astronot olmak için önemli bir rol oynadığını söyledi.

Lindenburger, kendi hayatından örneklerle gençlere tavsiyelerde bulunurken, uzay kamplarına katılmanın uzaya duyduğu merakın oluşmasında etkili olduğunu ifade etti. Bir öğrencisinin uzay mühendisliğiyle ilgili bir sorusu üzerine araştırma yapmaya başlamasıyla astronotluk yolculuğuna yönlendiğini söyledi.

Uzaya çıkmanın ve Dünya’ya uzaktan bakmanın düşünce tarzını büyük ölçüde değiştirdiğini vurgulayan Lindenburger, gezegenimizin değerini, kırılganlığını ve korumasında işbirliği yapmanın ne kadar önemli olduğunu fark ettiğini söyledi.

Bir soru üzerine Türkiye’nin uzay çalışmaları hakkında da yorum yapan Lindenburger, TEKNOFEST ve TÜBİTAK’ın çalışmalarını ve lise öğrencilerinin bilim programlarına olan ilgisini övdü. Türkiye için astronomi alanında eğitimin ve uluslararası işbirliklerinin önemli olduğunu belirterek, katılım gösterilen uluslararası konferanslarda fikirlerin paylaşılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin doğru şeyleri yapıp bu çalışmalara devam etmesi gerektiğini de vurguladı.

ITÜ’deki konferansta öğrencilerin soru sormak için yarıştığını ve salonda yer kalmayınca öğrencilerin sahneye oturduğunu aktarıldı.

Dorothy Metcalf-Lindenburger, Washington’da bulunan Whitman College’da jeoloji eğitimi aldıktan sonra öğretmenlik yapmış ve NASA’da görev uzmanı olarak seçilmiştir. Astronot adaylık eğitimini tamamlayarak birçok uzay uçuşuna katılmış ve uzay mekiği görevlerinde çalışmıştır. 2014 yılında emekli olmuştur.