Evli Kadınların Soyadı Seçme Hakkı Yürürlüğe Girdi, TBMM’den Yeni Düzenleme Bekleniyor

AYM’nin kararı yürürlükte: Artık koca soyadı şart değil

Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesine ilişkin kararıyla, Anayasa Mahkemesi’nin evlenen kadının kocasının soyadını almak zorunda olmasını öngören hükmü iptal etmesiyle birlikte güncel bir konu gündeme geldi. Bugünden itibaren, yeni bir düzenleme yapılmazsa evli kadınlar dava açmadan sadece bekârlık soyadlarını kullanabilecekler. Evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuru yeterli olacak. İptal kararı yürürlüğe girdiği için bugünden itibaren evlenen bir kadın, evlendirme memuruna “Sadece bekârlık soyadımı kullanmak istiyorum” diyerek talepte bulunabilecek. Ancak, durumu düzenlemek için yeni yargı paketi içinde değişiklik yapılması bekleniyor.

Düzenlemeler yapılması durumunda, yeni yasal düzenleme kapsamında evlendikten sonra kadınlara dava açma zorunluluğu olmaksızın sadece bekârlık soyadlarını kullanma hakkı verilecektir. Hürriyet gazetesinin edindiği bilgilere göre, AYM’nin iptal kararı çerçevesinde, mevcut düzenlemeye bir değişiklik getirilecek. Buna göre “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır, ancak evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” düzenlemesi geçerli olacak. “Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir” ibaresi çıkarılacak ve bu sınırlama ortadan kaldırılacaktır. Ancak, son sözü TBMM söyleyecektir.

Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin başvurusunu haklı bularak, TMK 187. maddesinde yer alan “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” düzenlemesini iptal etti. AYM, evlenmeden önce kadının soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabilme hakkı olmasının, kadın ve erkek arasında eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna vardı. Şimdi gözler, TBMM’nin bu konuyu ele almasında ve yeni düzenlemeler yapmasında.