Fay Hatları ve Deprem Riski İzmir ve Manisa’da!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 'Tuzla fayı' uyarısı: Fayın uzunluğu 50 km... Yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’deki fay hatları üzerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Sözbilir, İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili araştırmalarını tamamladıklarını belirterek, “İzmir fayındaki son depremin 1688 yılında gerçekleştiğini ve kırılma sıklığının yaklaşık bin yıl olduğunu” söyledi.

Tuzla fayının İzmir’in en uzun fay hatlarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, “Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1 büyüklüğünde depreme yol açabileceğini” ifade etti. Ayrıca, “Tuzla fayının 2 bin yılda bir kırıldığını ve son kırılmasının üzerinden uzun süre geçtiğini” belirterek, fayın yakın gelecekte kırılma olasılığının yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

“Kentsel dönüşüm ile ilgili bir yol haritası çizilmesi gerektiğini” belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Fayların, zeminin ve binaların detaylı bir şekilde analiz edilmesinin önemli olduğunu” dile getirdi. Ayrıca, Manisa’daki fay hatlarına da değinen Prof. Dr. Sözbilir, “Manisa fayının yakın bir gelecekte deprem üretme potansiyeli olmadığını ve 1845 yılından bu yana kırılmadığını” belirterek, “Manisa fayı üzerindeki çalışmaların kentsel dönüşüm mantığıyla yapılması gerektiğini” sözlerine ekledi.