Fenerbahçe Evde Trabzonspor’a Mağlup Oldu: Tartışmalı Hakem Kararları Maçın Kaderini Belirledi

Fenerbahçe - Trabzonspor maçındaki tartışmalı pozisyonları Fırat Aydnus değerlendirdi

Süper Lig’de 11. hafta maçında Fenerbahçe, Trabzonspor’a evinde 3-2 mağlup oldu ve haftayı lider Galatasaray tamamladı. Hakem Zorbay Küçük ve VAR hakemi Mete Kalkavan’ın görev yaptığı maçta birçok tartışmalı pozisyon yaşandı. Eski FIFA kokartlı hakem Fırat Aydınus, Hürriyet gazetesindeki köşesinde hakem kararlarını değerlendirdi. Aydınus’un yorumları şu şekildedir:

Zorbay Küçük’ün yönetimi maçın başında tartışılmaya açık bir şekilde zorlanmıştır. Kontrolü kaybeden hakem, maçın büyük bir bölümünde yetersiz bir yönetim sergilemiştir. Burada suçlu olarak Zorbay Küçük’ü değil atamayı yapan yapay zekayı görmeliyiz. Her iki tarafa da büyük hatalar yaptı. Ne yazık ki dağınık bir şekilde maçı yönetti. Tartışmalı pozisyonlar şunlardır:

– 42. dakikada Paul Onuachu’nun İsmail Yüksek’i formasından çekmesi yoruma açık bir pozisyondur. Zorbay Küçük, “Faul” diyerek golü iptal etmiştir. Ben de “Açık ve net bir çekme görünüyor” diyerek iptal kararına saygı duyuyorum.

– 47. dakikada Baniya’nın Szymanski’ye yaptığı hareket penaltıdır. İFAB, bu tarz pozisyonlar için “Topa vurup vurmaması önemli değil, kontrolsüz, dikkatsiz ve şiddetli bir şekilde teması varsa penaltıdır” demektedir. Ben de aynı görüşteyim.

– 59. dakikada Fenerbahçe lehine verilen penaltıda Tadic, Mehmet Can’ı formasından çekip ihlal yapmıştır. Burada penaltı değil, Trabzonspor lehine faul verilmeliydi.

– 78. dakikada İsmail’in gördüğü ikinci sarı kart kural dışıdır. İsmail’in omuz hizasına engellemek için koluyla yüzüne temas etmesi kolu illegal kullanımı değil, sarı kartı gerektirmez.

– 86. dakikada Mehmet Can’ın Trabzonspor ceza alanında Miguel Crespo’ya yaptığı hareket sonucu verilen penaltı doğru karardır. Ancak Tadic’in kaçırdığı penaltının tekrar edilmesi de doğru karardır.

– 90+3. dakikada Fenerbahçeli Bright Osayi-Samuel’ın ‘aldatma’ nedeniyle ikinci sarı karttan kırmızı kartla ihraç edilmesi gerekiyordu.

– 90+4. dakikada Fenerbahçe ceza alanındaki Tadic-Enis mücadelesinde Tadic’in rakibini kavrayıp tutması penaltı olabilirdi.

– 90+5. dakikada Trabzonsporlu Enis Destan’ın attığı golün VAR yardımıyla Trezeguet’nin Mert Müldür’ü itmesinden dolayı iptal edilmesi doğru karardır.

Sonuç olarak, bu önemli maçın kaderini Abdullah Avcı’nın taktikleri, Paul Onuachu’nun performansı, Samet Akaydın’ın hataları ve Zorbay Küçük’ün kararları belirlemiştir. Fenerbahçe, risk alarak maçı çevirmeye çalışsa da Trabzonspor’un motive ve konsantre oyununa yenik düşmüştür.