Filistinli Çocukların Gözünden Savaşın İzleri: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi Taksim’de Açıldı

Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi Taksim Meydanı'nda açıldı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Filistinli çocukların savaş ve savaşın etkilerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi”nin Taksim Meydanı’nda açıldığını duyurdu. Serginin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Davut Gül ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız katıldı.

Bu sergi, Gazze’deki savaşa tanık olan çocukların duygularını, savaşın koşullarını ve travmalarını sanat yoluyla ifade ederek toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Sergi, 2008-2009 yıllarında Gazze’de gerçekleşen ‘Dökme Kurşun Operasyonu’ sırasında annesinin hedef alınarak şehit edilmesini ve ardından ailesinden 26 kişinin katledilmesini gören 6 yaşındaki Gazzeli bir kız çocuğu olan Mona’nın çizdiği resimden esinlenerek gazeteci Abdullah Aytekin tarafından başlatılan bir resim projesini içermektedir. Sergide, Aytekin tarafından toplanarak bugüne kadar korunan ve bir kısmı daha sonra yaşanan saldırılarda hayatını kaybeden Gazzeli çocukların 266 eserinden seçilen bir koleksiyon yer almaktadır.

Sergide, İsrail’in son saldırıları sonucunda hayatını kaybeden gazeteciler ve doktorlar için özel bir bölüm de bulunmaktadır. Sergi, Gazzeli çocukların resimlerinden oluşan fiziksel enstalasyonlar ve resimlerin orijinallerinin gösterildiği dijital gösterim alanlarından oluşan toplam bin 350 metrekarelik bir alana kurulmuştur. Ayrıca, İsrail’in son saldırılarında şehit düşen çocukların eşyaları ve savaşı ile yıkımı tasvir eden moloz yığınları da sergilenmektedir.

Sergide dikkat çeken bir diğer sembolik eser, ‘Dökme Kurşun Operasyonu’ döneminde Emine Erdoğan’ın ‘Filistin’de Barış İçin Kadınlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmadan etkilenen Gazzeli Maysa Yousuf’un, Emine Erdoğan’ı resmettiği portredir. Maysa Yousuf, “Sayın Hanımefendi, gözyaşlarınız bize ulaştı” notuyla bu portreyi sergilemektedir. Sergi, 29 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.