“Filyos Çayı’nda Şüpheli Ölüm Olayı”

Dina’nın ölümünde büyükelçi ve avukattan 'Kaçışı araştırılsın' talebi




Filyos Çayı’nda Şüpheli Ölüm Olayı

Filyos Çayı’nda Şüpheli Ölüm Olayı

Filyos Çayı’nın Yeşilköy mevkinde geçen yıl, 26 Mart’ta Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın cansız bedeni bulundu. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen ekipler, Dina’nın ana yolda bir otomobilden inip, koşarak çalılıklara gittiğini, bir süre sonra araca döndüğünü ve otomobilin de çalılığa ilerlediğini tespit etti.

Cesedinin üzerinde morluklar bulunan Dina’nın para karşılığı cinsel ilişki talebi içeren mesajlar aldığı, annesine Karabük’ten gitmek istediğini söylediğine dair mesajlar ve ses kayıtları ortaya çıktı. Şüphelilerden 3’ü Gabon uyruklu, 8 kişi gözaltına alındı ve 5’i savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden İ.Ç. ile S.Ç. adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Dina’nın son bindiği otomobilin sürücüsü Dursun Acar, 4’üncü kez gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Dina’nın cenazesi İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak Gabon’a götürülerek defnedildi. Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameyle Dursun Acar hakkında ‘Kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve ‘Cinsel istismar’ suçlamasından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Diğer 7 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildi.

Davada bugüne kadar 3 duruşma görüldü. Son duruşmada, genç kızın ailesinin avukatları, Dina’nın yalın ayak koşarak kaçtığı apartmanda keşif yapılmasını ve takipsizlik kararı verilen şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Mahkeme heyeti talepleri reddederek, Dursun Acar’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşma 5 Ağustos’a ertelendi.

Gabon Büyükelçisi Jean Bernard Avouma, DHA’ya yaptığı açıklamada, Dina’nın neden koşarak kaçtığının araştırılması gerektiğini belirtti ve Türkiye makamlarından olay hakkında detaylı bilgi talep ettiklerini ifade etti.

Avukat Büşra Altunoluk, sürecin başından itibaren Dina’nın ne yaşadığının açığa çıkarılması gerektiğini ve takipsizlik kararı verilen kişilerin yargılanması gerektiğini söyledi. Altunoluk ayrıca, para teklifi cinsel istismar suçunu oluşturduğunu ve bunun detaylıca araştırılması gerektiğini belirtti.