Galatasaray, Kopenhag ile 2-2 Berabere Kaldı ve Türkiye’nin Ülke Puanını Yükseltti

Son Dakika: Galatasaray'ın Kopenhag beraberliği sonrası yeni UEFA ülke puanı sıralaması belli oldu! Rakiplerimizden müjde... İşte son durum...

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu’nun ilk haftasında Kopenhag ile karşı karşıya geldi. Karşılaşma sonunda 2-2 berabere kalan sarı kırmızılılar, geri dönüş yaparak puani 1 puanı kurtardı. İlk yarıda etkili bir oyun sergileyen Galatasaray, Mauro Icardi ile net fırsatlar yakaladı ancak gol atamadı ve Kopenhag’ın golüyle devreyi 0-1 geride tamamladı. İkinci yarıda ise Kopenhag farkı ikiye çıkararak durumu 0-2 yaptı. Ancak Kopenhag’da oyuncu eksik kalınca Galatasaray farkı kapatmaya başladı. 86. dakikada Sacha Boey’nin golüyle fark 1’e indi ve 88. dakikada Tete’nin golüyle Galatasaray maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldı. Her iki takım da birer puanla ayrılırken, Galatasaray gelecek hafta deplasmanda Manchester United’a konuk olacak.

Galatasaray’ın Kopenhag maçındaki geri dönüşü, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinde üçüncü kez iki farklı geri düştüğü bir maçta mağlup olmaktan kurtulmasını sağladı. İlk kez 24 yıl önce gerçekleşen bir Avrupa kupası karşılaşmasında 85. dakikadan sonra iki gol atarak fileleri havalandıran Galatasaray, sonradan elde ettiği puanla Türkiye’nin ülke puanını yükseltti. Şu an Türkiye’nin ülke puanı 33.100 ve 10. sırada yer alıyor.

Galatasaray’ın bu beraberlikle kazandığı puan, Türkiye’nin başka takımlarının da performansıyla birlikte hesaplanan UEFA ülke puanına etki ediyor. Ülke puanı, Avrupa kupalarında yer alacak takımların sayısı ve başlayacakları turların belirlenmesinde kullanılıyor. Türkiye, ilk 10 içerisinde yer alarak 2025-2026 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne direkt olarak katılma hakkını kazanmayı hedefliyor.

Diğer rakiplerimizin maçlarına da göz atalım. Celtic, Club Brugge’ya 2-0 yenildi, Young Boys ise Leipzig’e 3-1 mağlup oldu. Antwerp, Barcelona karşısında 5-0’lık ağır bir yenilgi aldı. Sürpriz bir sonuç olarak Salzburg, Benfica deplasmanında 2-0 galip geldi.

UEFA ülke puanının sıralamasında şu an lider İngiltere yer alıyor ve Türkiye 9. sırada bulunuyor.

Galatasaray’ın berabere kaldığı bu maç sonrası gözler Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Konferans Ligi’ndeki maçlarına çevrildi. Beşiktaş Club Brugge’ye konuk olacakken, Fenerbahçe ise Nordsjaelland’ı ağırlayacak. İskoçya’nın 10. sıradaki takımlarıyla olan puan farkını korumak ve avantajını kullanmak için alınacak puanların büyük önemi var.

Elemelerde elde edilen bu başarı, Türkiye’nin UEFA turnuvalarında en iyi eleme etabı performansına ulaşmasını sağladı. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adana Demirspor’un toplam 24 maçta elde ettiği sonuçlarla Türkiye’nin ülke puanı 32.850’e yükseldi ve 9. sıraya tırmandı. Sezonu ilk 10 içerisinde bitirmemiz halinde, 2024-2025 sezonunda şampiyon takımımız doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı elde edecek.

UEFA ülke puanının hesaplanması, milli takım katsayıları, ülke katsayıları ve takım katsayıları gibi üç çeşit faktörü dikkate alıyor. Elemelerde galibiyete 1, beraberliğe 0.5 puan verilirken, grup aşamasında galibiyetlere 2, beraberliklere ise 1 puan veriliyor. Türkiye’nin ülke puanı, takımların alacağı puanların ülkenin katılımcı sayısına bölünmesiyle hesaplanıyor.