İYİ Parti’nin duayen isimlerinden Galip Ensarioğlu’nun “Şeyh Said” açıklamaları partiyi kriz noktasına getirdi. Ensarioğlu, Diyarbakır’da bir bulvara Şeyh Said efendinin isminin verilmemesi üzerine başlayan tartışmalara ilişkin, “Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddediyorum” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Bu açıklamalar parti yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Ensarioğlu’nun, İYİ Parti’nin kuruluşundaki temel değerlerini ve bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadele ve tutumunu görmezden gelen bu açıklamasını kabul etmiyoruz” dedi ve Genel Başkan Meral Akşener’in talimatıyla disiplin sürecinin başlatıldığını duyurdu. Ensarioğlu, Merkez Disiplin Kurulu’nun yürüttüğü soruşturmanın sonucunu beklemeyi tercih etmeden partiye istifa dilekçesini sundu ve dün itibarıyla partiden ayrıldı.
Ensarioğlu’nun istifasıyla birlikte İYİ Parti’nin TBMM’deki milletvekili sayısı 39’a düştü. Daha önce eski Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, “Genel Merkez ile derin görüş ayrılıkları yaşadığını belirterek” istifa etmişti. Ardından Ankara Milletvekili Adnan Beker, “İYİ Parti çatısı altında artık Ankaralı hemşehrilerime ve Yüce Türk Milleti’ne daha fazla katkı sağlayamayacağımı düşünerek” partiye veda etti. İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır da Parti Merkez Disiplin Kurulu tarafından ihraç edildi. Son olarak İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, “Kuruluş amaç ve ilkelerimizden bir süredir uzaklaşmış olmanın üzüntüsü içerisindeyim” diyerek İYİ Parti üyeliğinden istifa etti.
Galip Ensarioğlu, politik kariyeri boyunca önemli görevlerde bulundu. 1955 yılında Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde doğan Ensarioğlu, 19, 20 ve 21’inci dönemlerde Diyarbakır Milletvekili olarak görev yaptı. Ayrıca 51-52 ve 54’üncü hükümetlerde de Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. Bakanlık döneminde bölge nüfusunun artmasına dair endişelerini dile getirdi ve nüfus planlaması konusunda çocuk sayısının cezai müeyyideye tabi tutulması önerisinde bulundu. Ayrıca Ensarioğlu, Cumhuriyet tarihinde bir MGK raporunun iade edilmesinde rol oynayan ilk bakan olarak da tarihe geçti. Haziran 2010’da Demokrat Parti’den istifa etti ve 12 bin üyeyle birlikte partiye veda etti. 2011 genel seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı olarak yer aldı ancak seçilemedi. 2018 seçimlerinde İYİ Parti’den Diyarbakır milletvekili adayı oldu fakat yine seçilemedi. Son olarak 2023 seçimlerinde İstanbul ikinci bölgeden İYİ Parti milletvekili seçildi.