Gaziantep, GastroANTEP ile dünya lezzetlerine ev sahipliği yapıyor!

Lezzetin festivali... Gaziantep Michelin yıldızı alacak

Gaziantep’in eşsiz havası, suyu, toprağı ve köklü kültürüyle ortaya çıkan geleneksel lezzetler, beşinci kez düzenlenen GastroANTEP ile dünya çapında tanıtılıyor. Bu lezzet festivali, 24 Eylül tarihine kadar devam edecek. GastroANTEP, bu yıl Gaziantep’in düzenleneceği iki festivali bir araya getiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri ile birleştirilen etkinlikler kapsamında, Gaziantep’in her köşesinde konserler, sergiler ve tiyatro gösterileri gibi dolu dolu etkinliklerle bir kültür haftası yaşanacak. Bunun yanı sıra geliştirilen Festivaller Parkı’nda, Gaziantep’in yerel lezzetlerinden bahsedilecek, sektör temsilcileri ve şeflerin katıldığı oturumlar düzenlenecek ve Michelin ödüllü yabancı şeflerle workshoplar gerçekleştirilecek. Açılışla birlikte, rengarenk ve özgün yöresel lezzetlerin tadının çıkarıldığı stantlar hafta boyunca yoğun ilgi görecek.

Zeugma Mozaik Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı açılış törenine yoğun ilgi gösterildi. Bakan Ersoy, “Şehirde düzenlenecek olan 400’den fazla etkinlikle bu mirası ortaya koyacağız ve farklı kültür ve sanat unsurlarını vatandaşlarımızla buluşturacağız.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şehrin büyük bir deprem felaketinden kurtulduğunu ve yaraların kültür ve sanatla sarılacağını ifade etti. Şahin, kenti için her zaman heyecanlı ve ayrı ayrı ilgilenen bir lider olarak enerjisiyle dikkat çekiyor. İki açılış töreni arasında sorularımızı yanıtlayan Şahin, iki festivalin birleşmesinin arka planını şu şekilde açıkladı: “6 Şubat depremlerinden 7 ay geçti. Kültür ve sanatla iyileşeceğimizi Bakanımıza ilettim. Sofra ve kültür sanat bir araya gelerek bizi iyileştirecek. Gaziantep, bütün bu destinasyonlarda kültür ve sanatla iyileşecektir. Zaten GastroANTEP’i gerçekleştiriyorduk, ancak şimdi Kültür-sanat ve Kültür Yolu ile birleştirildi. O kadar büyüyor ki bu etkinlik, burada gördüğünüz gibi dünyaca ünlü şefler San Sebastian’da sunum yaparken buraya geliyorlar. Aynı zamanda Türkiye’nin en ünlü şefleri de burada.”

Gaziantep bu yıl İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Lübnan, Ürdün ve ABD olmak üzere 7 farklı ülkenin mutfak kültürü ve gastronomi elçisi olan 11 dünya çapında ünlü ödüllü şefi ağırlıyor. Bu davetlerin aslında ne anlama geldiğini sorduğumda Şahin’in cevabı ve hedefi açıktı: “Bu şefler, yerel mutfağımız ve yerel ürünlerimizle kendi yemeklerini birleştirerek başka bir sanat yaratıyorlar. Bu da bizi, İstanbul’dan sonra Gaziantep’i Michelin yıldızlı bir şehir konumuna getiriyor. Bundan sonra hedefimiz, Fırat’ın lezzetleriyle Michelin yıldızlı yeni şefler yetiştirmektir.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şef Arda Türkmen ile gerçekleştirilen ‘Gastronominin Geleceği ve Yeni Trendlerin Belirlenmesi’ konulu söyleşiye katıldılar. Gastro kent olmak isteyen birçok şehrin olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, bir kentin bu özelliğe sahip olabilmesi için yerel lezzetlerinin benzersiz olmasının tek başına yeterli olmadığını söyledi. Ersoy, “Aslında şehirlerimizin harika yemek çeşitleri var, ancak bunları dünya mutfağıyla birleştirip sunamıyoruz. Bu, denizde yüzüp dereye batmak gibi bir şeydir. Örneğin Londra önemli bir GastroCity’ye sahiptir, ancak çok fazla çeşitlilikleri yoktur. Asıl önemli olan şudur: Eğer dünya mutfağını doğru bir şekilde sunarak doğru bir konseptle pazarlarsanız, şehrinizde işlemeye başlarsanız, işte o zaman GastroCity olursunuz.” şeklinde konuştu.