Gazze’deki Kriz: İsrail’e Yapılan Ateşkes Baskısı Artıyor

Beyaz Saray duyurdu... İsrail’den her gün 4 saat ara

Gazze’deki insani kriz her geçen gün artarken, özellikle çocuklar ve kadınlar arasında kayıpların çoğalması nedeniyle uluslararası toplum, İsrail’in üzerindeki ateşkes baskısını artırıyor. Bugün ABD’den önemli bir açıklama geldi. Beyaz Saray, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki sivillerin bölgeden çıkışı için yapılan saldırılara 4 saatlik ara verme kararı aldığını duyurdu. Bu araların insani yardımın ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılmasına ve Filistinlilerin güvenli bir şekilde bölgeden ayrılmalarına olanak tanıyacağı belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin bölgeden ayrılması için verilecek her 4 saatlik aranın İsrail tarafından 3 saat önceden duyurulacağını ifade etti. Bu araların, sivillerin çatışmalardan uzakta daha güvenli bölgelere ulaşmalarına yardımcı olacağını söyleyen Kirby, İsrail’in bu bölgelerde herhangi bir askeri operasyon gerçekleştirmeyeceğini belirtti. Ancak araların ne zamana kadar süreceği henüz belirlenmedi.

Dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısı üzerine Gazze’deki sivil nüfusa yönelik uluslararası insani yardım konferansı Paris’te düzenlendi. Macron, açılış konuşmasında ateşkes çağrısını yineledi ve sivillerin korunmasının pazarlığa açık olmadığının altını çizdi. Toplantıya 80’den fazla ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisi katılırken, İsrail yönetimi davet edilmedi. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de toplantıda hazır bulundu. Türkiye adına ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız katıldı.

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter ise İsrail’e yapılan bombardımanlar nedeniyle yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. De Sutter, Gazze’deki hastanelerin ve mülteci kamplarının bombalanmasının soruşturulması talebinde bulundu. İsrail’in uluslararası ateşkes çağrılarını ciddiye almadığını söyleyen De Sutter, Avrupa Birliği’nin İsrail ile işbirliği anlaşmalarını askıya alması gerektiğini dile getirdi.

Gazze’deki saldırılara sanat dünyasından da tepkiler gelmeye başladı. Oscar ödüllü oyuncu Cate Blanchett, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada Gazze için ateşkes çağrısında bulundu. Blanchett aynı zamanda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin İyi Niyet Elçisi olarak görev yapıyor. Avustralyalı oyuncu, Gazze’deki şiddeti korku içinde izlediğini ve çatışmaların binlerce masum insanın hayatına mal olduğunu belirtti.

Gazze kent merkezi İsrail tarafından bombalanarak harabeye dönerken, İsrail ordusu saldırılarına devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 10.812’ye yükselirken, 26.905 kişi yaralandı. Saldırılarda 272.000 konut zarar görürken, bunlardan 55.000’i tamamen yıkıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’i eleştirerek “Gazze’de kısa sürede binlerce çocuğun öldürüldüğünü” söyledi. Guterres, İsrail’in 7 Ekim’den sonra uyguladığı askeri yönteminin hatalı olduğunu belirtti. Gazze’deki korkunç görüntülerin, Hamas’ın baskısından sonra İsrail’e yönelik oluşan sempatiyi sorgulattığını ifade eden Guterres, İsrail’in savaş hukukuna uymasının kendi çıkarına olacağını dile getirdi.

Öte yandan, Yemen’deki Husi güçleri, ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdü. Husiler, Yemen hava sahasında İsrail’i desteklemek için kullanıldığını iddia ettikleri ABD’ye ait İHA’yı düşürdüklerini açıkladı. ABD ise İHA’nın düşürüldüğünü doğruladı ve olayı değerlendirdiklerini belirtti.

Hamas’ın üst düzey liderlerinden Halil el-Hayya ise 7 Ekim baskınının ardındaki motivasyonu açıkladı. Hayya, “Denklemi değiştirebilecek büyük bir eylem gerçekleştirmemiz gerekiyordu” dedi ve Filistin davasının ölmeyeceğini vurguladı. Hayya, Filistin meselesini yeniden masaya yatırmayı başardıklarını ve bölgede kimse sükunet içinde olmadığını ifade etti.