Gen Tedavisi, Alkol Tüketimine Yüzde 90 Azalma Sağlayabilir

Alkol bağımlılığına çare gen tedavisi

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nin Ulusal Primat Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen bir çalışmada, Profesör Kathleen Grant liderliğinde yürütülen araştırmada, gen tedavisinin alkol tüketimini yüzde 90’a kadar azalttığı bulundu. Bu sonuçlar, benzer bir yöntemin insanlar üzerinde de kullanılabileceği konusunda umut verici bir adım olduğunu gösteriyor.

Profesör Grant, alkolün beynin dopamin adı verilen hormonu salgılayarak kişiye iyi hissettirdiğini belirtiyor. Ancak sürekli alkol tüketimi durumunda, dopamin miktarının azaldığını ve bağımlıların kendilerini iyi hissedebilmek için içmeye devam ettiğini söylüyor. Gen tedavisiyle, dopamin üreten beyin hücrelerinin işlevinin artırılmasıyla, alkol alışkanlığı ve mutluluk döngüsünün kırılması hedeflenmektedir.

Sonuçlar, Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmanın lideri olan Profesör Grant tarafından paylaşıldı. Grant, nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar için gen terapisinin artık bir çözüm olabileceğine dikkat çekti. Araştırmanın, bu alanda umut verici bir adım olduğunu düşündüğünü belirten bilim insanı, gen tedavisinin geri dönüşü olmadığı ve beyin cerrahisi gerektirdiği için sadece tüm diğer seçenekler denenmeden önce son çare olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti.