“Genç Futbolcu Ensar Usta’ya Amerika’dan Menisküs Nakliyle Yeni Bir Umut”

Türkiye'de devlet hastanelerinde ilk kez menisküs nakli yapıldı

Ensar Usta, 2018 yılında arkadaşlarıyla halı saha maçında yaşadığı bir olay sonucu ön çapraz bağları ve menisküsünü yaralanmış ve ameliyatlar geçirmiştir. Ancak, yapılan tanısal artroskopi sonucunda menisküsünün olmadığı fark edilmiştir. Bu durum üzerine, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Kehribar’a başvuran Ensar Usta’nın menisküs nakli olması gerektiği kararı verilmiştir. Türkiye’de doku bankası olmadığı için menisküs Amerika’dan soğuk zincir ile getirilmiş ve Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla başarılı bir şekilde Ensar Usta’ya nakledilmiştir.

Konu hakkında bilgi veren Dr. Lokman Kehribar, Ensar Usta’nın önceki ameliyat sonrasında aktif spora dönememesi üzerine başvurduğunu belirtmiştir. Gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, iç menisküsün tamamen alındığı ve ön çapraz bağın tamamen kopmuş olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda, Ensar Usta’nın ilerleyen yıllarda dizinde kalıcı kıkırdak hasarı yaşaması ve hatta 40’lı yaşlarında dizine protez konulması gerekebileceği ifade edilmiştir. Bu nedenle, menisküs nakli kararı alınmıştır. Menisküs nakli, bölgede ilk defa gerçekleştirilen bir ameliyattır ve Türkiye’de doku bankası bulunmaması sebebiyle menisküs Amerika’dan getirilmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Okutan’ın da görev yaptığı ameliyatla menisküs Ensar Usta’ya başarılı bir şekilde nakledilmiştir.

Ensar Usta ise yaşadığı talihsiz olayın bir halı saha maçında gerçekleştiğini ve Lokman Hoca sayesinde iyileşeceğine inandığını ifade etmiştir. Tedavisi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam etmektedir.

Sonuç olarak, Ensar Usta’nın menisküs nakli sayesinde umut verici bir tedavi süreci geçireceği ve gelecekte tekrar spora dönebileceği belirtilmektedir. Bu durum, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bir ameliyat olmasıyla da dikkat çekmektedir.