Doç. Dr. Canan Dağdeviren, Giyilebilir Sağlık Teknolojisi Alanında Özellikle Yaptığı Çalışmalarla Dikkat Çekiyor
Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Canan Dağdeviren, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Türk Tıp Dünyası Kurultayı için İstanbul’da bulundu.
Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Dağdeviren, giyilebilir sağlık teknolojisi alanındaki icatlarıyla Amerika’nın önde gelen dergilerinden Forbes’un ’30 Yaş Altı Bilim İnsanı’ listesine girmeyi başardı.
Doç. Dr. Dağdeviren, tıp fiziği, malzeme bilimi ve biyomedikal cihaz teknolojileri alanındaki uluslararası çalışmalarıyla ve giyilebilir tıbbi cihazlar üzerine yaptığı çalışmalarıyla 2024 Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Bu alandaki ödülü kazanan ilk kadın bilim insanı olan Dağdeviren, tıp dünyasında çığır açan keşifleriyle tanınıyor.
Doç. Dr. Dağdeviren, yaptığı çalışmalar hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Giyilebilir ultrason cihazı projesi, meme kanserinden sonra prostat, yumurtalık ve pankreas gibi geç teşhis edildiğinde ölümcül seyredebilen kanser türleri için de hayata geçirilecek. Giyilebilir ultrason sayesinde vücuttan elde edilen bulgular yapay zekâ yardımıyla işlenerek, kanser henüz yatkınlık aşamasında dahi teşhis edilebilecek.”
‘Ultrasonlu Sütyen 3 Yıla Hazır’
Dağdeviren, yakın geçmişte geliştirdiği elektronik sütyen projesi ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Bu proje şu anda insan denemeleri aşamasında devam ediyor. Bin hasta üzerinde deniyoruz. Hedefimiz, yaklaşık 3 yıl içinde bu cihazın hayata geçmesi ve kadınlar tarafından kullanılabilir hale gelmesi. Köylerde veya az gelişmiş ülkelerde kullanılabilmesi için uygun fiyatlı hale getirilmeye çalışılıyor.”
Elektronik sütyen ya da giyilebilir ultrason ile ileri evrede teşhis alan ve hayatta kalma oranı düşük olan hastalarda bu oranın artırılması hedefleniyor. Dağdeviren, “İleri evrede teşhis edilmişse ve genellikle de iki mamografi arasında oluşmuş ara kanser (intervel) kansere yakalanan hastaların hayata tutunma olasılıkları maalesef çok düşük. Bu cihaz sayesinde hayatta kalma oranını yüzde 98’lere kadar çıkarmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Dağdeviren’in yeni projeleri arasında yumurtalık kanserinin erken teşhisi ve ağrı eşiğini ölçmek için bir cihaz geliştirme projeleri bulunuyor. Bu projelerle hastaların yaşam kalitesinin artırılması ve ilaç kullanımının daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor.