Glioblastoma Multiforme: Bağırsak ve Beyin İlişkisi Çalışması

Liseli Ceren'in beyinle ilgili projesine TÜBİTAK'tan ödül! 'Amacım insanlığa fayda sağlamak'

Melbourne Üniversitesi’nden Yapılan Çalışma: Glioblastoma Multiforme Tedavisi ve Bağırsak-Beyin İlişkisi

Melbourne Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, beyin tümörleri içinde en sık rastlanan ve tedavisi en zor olan “glioblastoma multiforme” üzerine yeni bir perspektif ortaya konuldu. 11. sınıf öğrencisi Sel’in detaylı analizi, bağırsak ile beyin arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Sel’in projesi, immünoterapi açısından bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi üzerine odaklanmaktadır.

İkinci beyin olarak da adlandırılan bağırsakların beyinle ilişkisini matematiksel modelleme yöntemiyle inceleyen Sel, “Bu anlamda bağırsaklarımızdaki salgılanan maddelerin etkileri de nörodejeneratif hastalıklarda araştırılmış. Ancak beyin tümörleri ilgisine yeterince bakılmadığından dolayı burada salgılanan bir maddenin bizim beyin tümörümüzü nasıl etkileyeceğini ele almak istedim” ifadeleriyle çalışmasını açıkladı.

Sel’in ambitionu “Türkiye Yüzyılı’nda bilim insanı olmak” yönündedir. Bağırsaklarla beyin arasındaki ilişkiyi matematiksel modelleme üzerinden değerlendiren Sel, “Fizyolojik bir etkinin glioblastoma multiformeyi nasıl azaltabileceğini göstermek istedim” dedi.

Yaptığı çalışmanın önemini vurgulayan Sel, “Geliştirdiğim modelin doğruluğunu test etmek amacıyla yapılacak klinik araştırmalar, yeni tedavi yöntemleri ve ilaçların geliştirilmesine önemli katkılar sunabilir” şeklinde konuştu. Sel, Anne ve babasının doktor olmasının kendisine ilham verdiğini belirtirken, Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ı ise rol model olarak gösterdi.

Ceren Sel’in rehber öğretmeni Dr. Gonca Esendemir Eskin, öğrencisinin bilime olan merakının ödülle taçlanmasının önemli olduğunu belirtirken, “Öğrencilerin kendilerini farklı alanlarda geliştirmeleri önemlidir. Her zaman neyden etkilendiklerini takip etsinler, neyi çok seviyorlarsa ona odaklansınlar” şeklinde öğrencilere tavsiyelerde bulundu.