“Güneş Patlamaları Dünyanın Atmosferine Taşınıyor: Uzmanlar Uyarıyor”

Neden Kuzey Işıkları güneye kaydı

Güneş yüzeyindeki patlamalar, 5 Kasım tarihinde meydana geldi. Bu patlamaların etkisiyle plazma, atmosferimize süzülerek dünyaya ulaştı. Renkli görüntülerle izlenen bu olay hakkında Ege Üniversitesi Astrofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Astronomi Gözlemevi Müdürü olan Doç. Dr. Hasan Ali Dal, şunları açıkladı: “Bu patlamada uzaya çok fazla plazma saçılması yaşandı. Aslında bunun beklenen bir olay olduğunu söyleyebiliriz. Bu kez Kuzey Yarım Küre’deki 40 derece enlemler üzerinde tüm bölgelerde gözlemlendi, bu yüzden Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de görüldü. Bu durum birkaç gün daha devam edecek. Fakat dünyamızın manyetik alanının var olması, kötü bir durumun ortaya çıkmasını engelliyor. Ancak 2024-2025 yıllarında çok sayıda Güneş patlaması beklediğimiz için plazma yayılımı yoğun olursa benzer durumlar yaşanabilir.”

Güneşteki patlamalar üzerine araştırmalar yapan Doç. Dr. Dal, patlamaların periyodu ve dünyadaki potansiyel etkileri hakkında şunları söyledi: “Güneş’in yüzeyindeki patlamalar, her 11 yılda bir sayıca azalıp veya artabiliyor. Bu döngüye göre 2025-2026 yıllarında en yüksek sayıya ulaşacağız. Ardından sayı azalacak ve yeni bir döngü başlayacak. Ancak bu patlamalar bazen son derece şiddetli olabiliyor. Örneğin, 6 Şubat depreminin ardından Güneş’te büyük bir patlama meydana gelmiş ve Brezilya’da elektrik hatları, radyo ve televizyon yayınlarında sorunlar yaşanmıştı. 1989’da Kanada’da yaşanan başka bir patlamada ise iki hafta boyunca elektrik, televizyon ve radyo kesintisi yaşanmıştı.”

Patlamaların ne zaman gerçekleşeceği net olarak bilinmiyor. Ancak etkileri, tahmin edilenden daha büyük oluyor. 2025 yılında kurtuluş kıyameti kopacak diyemeyiz, ancak büyük bir patlamayla her an karşı karşıya kalma ihtimalimiz mevcut. Eğer 15 bin yıl öncesine benzer bir büyük patlama yaşanırsa, Dünya’nın manyetik alanı etkilenecektir. Pusulalar yönlendirmeyecek, GPRS çalışmayacak, uydular kontrol edilemeyecek ve insanlar kozmik ışınlara ve radyasyona maruz kalacaktır. Dışarıda olduğumuzda cilt kanseri olma riskimiz her ortamda bulunacaktır. Yani kısacası, yavaş yavaş Dünya yok olmaya başlayacaktır.

Genellikle kutuplarda görülen Kuzey Işıkları, GERÇEK olamayan görseller sosyal medyada çokça paylaşıldı. Tekirdağ’da kırmızı gökyüzü olduğu görülen bir video, ‘Hava Forum’ adlı sosyal medya hesabından paylaşıldı ve orada bulunan kişilerin “Kuzey Işıklarını görüyorum” dediği duyuldu. Van Yüzüncü Yıl Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Selçuk Topal, “Sosyal medyadaki tüm görüntülerin doğru olduğunu söyleyemeyiz. Ancak Tekirdağ gibi kuzeyde bulunan şehirlerde görülen olasılık daha yüksektir. Beklediğimiz bir olaydı, ancak beklediğimizden biraz önce gerçekleşti. Önümüzdeki bir yıl boyunca bu olayın sıklığı artacak gibi görünüyor. Ancak bize tehdit oluşturan bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.