Hakan Fidan, Irak’ta PKK ile Mücadele Konusunda Görüşmeler Yaptı

Hakan Fidan’dan IKBY yönetimine: Güven ve normalleşme için PKK’yı ortadan kaldırın

Hakan Fidan, Irak’taki merkezi hükümet yetkilileriyle yaptığı toplantıda, “PKK’nın terör listesine eklenmesini talep etti.” Bağdat’tan Erbil’e geçen Fidan, PKK’ya atıfta bulunarak, “Bu tehdidi birlikte ortadan kaldıracağız” dedi. (sağda) Neçirvan BarzaniTÜM TARAFLARLA GÖRÜŞTÜŞimdi Hakan Fidan’ın Erbil ziyaretinin detaylarına geçelim: Hakan Fidan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) tüm taraflarla görüşerek aynı stratejiyi burada da devam ettirdi.
Bu kapsamda Fidan, Erbil’de bölgedeki Kürt ve Türkmen aktörlerle görüştü. IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi Başkanı Mesut Barzani ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile bir araya geldi. Hakan Fidan’ın Erbil ziyaretinde verdiği mesajları ve yaptığı görüşmeleri madde madde inceleyebiliriz. (sağda) Kubat TalabaniPARÇALANMIŞ YAPIYA ÖZEL STRATEJİ- İktidardaki parçalı yapının bir sonucu olarak, Dışişleri Bakanı Fidan farklı aktörlerle ve kesimlerle görüştü.
– IKBY yönetimi, Bağdat hükümetinin egemenlik ve birlik konusundaki kısıtlamalarını “Bu durum bizi sınırlar” diyerek dile getirdi.
– Hakan Fidan ise “Biz sizin dostlarınızız, yanınızdayız. Birlikte olduğumuz sürece ticari ve ekonomik kaygılara gerek yok” mesajını iletti. (sağda) Mesrur Barzani’TERÖR VARSA GÜVEN VE NORMALLEŞME OLMAZ’Bütün görüşmelerde, Irak Merkezi Hükümeti ile gerçekleştirilen temaslar gibi, en önemli konu terör örgütü PKK ile mücadeleydi:
– Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ilişkilerin normalleşmesi için güven ortamının oluşması gerektiğini belirtti.
– Güven ve normalleşme şartı olarak, Dışişleri Bakanı terör örgütünün varlığına işaret ederek, “terör varken, güven ve normalleşmenin” olanaksız olduğunu vurguladı.
– Fidan, Erbil’deki tüm muhataplara “PKK’yı ortadan kaldırırsanız her şey çözülür” dedi.
– Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye’nin terör örgütüyle mücadele ettiğini hatırlatarak, bu konudaki kararlılığını yineledi.
– Fidan, PKK’nın bölgesel yönetim veya diğer taraflar tarafından çıkarılırsa, güvenin sağlanmasını takiben normalleşmenin gerçekleşeceğini, ticari ilişkilerin artacağını ve Erbil başta olmak üzere bölgesel yönetimin altyapı ve ekonomik sorunlarının çözüleceğini belirtti.