Halil İnalcık: Osmanlı Tarihinde Önemli İsim

Prof. Dr. Halil İnalcık vefatının sekizinci yılında anılıyor

Halil İnalcık Kimdir?

Halil İnalcık, 7 Eylül 1916 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Babası Kırım göçmenlerinden Seyit Osman Nuri Bey ve annesi Ayşe Bahriye Hanım’dır. İnalcık, eğitim hayatına Ankara ve Sivas’ta başlamış, lise eğitimini Balıkesir Necati Bey Muallim Mektebi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini 1935’te Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde bitirmiştir.

İnalcık, “Tanzimat ve Bulgar Meselesi” adlı doktora tezini 1942’de tamamlayarak doçent ünvanını almıştır. 1943 yılında ise “Viyana’dan Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” başlıklı teziyle profesörlük ünvanını kazanmıştır. Üniversitede dersler veren İnalcık, 1947’de Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçilmiştir.

Amerika’ya gönderilerek Osmanlı tarihine dair araştırmalar yapan İnalcık, Columbia, Princeton, Pennsylvania ve Harvard üniversitelerinde dersler vermiş ve Osmanlı-Türk tarihi araştırmalarının gelişimine katkı sağlamıştır.

Emekli olduktan sonra Chicago Üniversitesinde Osmanlı Tarihi Kürsüsü’nü kurmuş ve 1993 yılında Bilkent Üniversitesinde Tarih Bölümü’nü açarak öğrencilere dersler vermiştir.

İnalcık’ın vefatı sonrasında Fatih Sultan Mehmet’in türbesinin bulunduğu Fatih Camisi Haziresi’ne defnedilmiş ve “Tarihçilerin Kutbu” olarak anılmıştır.