Hamas Saldırısında İsrail’de Büyük Rehine Krizi Oluştu

‘Canlı kalkan’... Yüzlerce İsrailli rehin

Hamas militanlarının İsrail’e yaptığı beklenmedik saldırının ilk etkileyici dalgasının ardından, büyük bir rehine krizi ortaya çıktı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın “onlarca” sivil ve askeri rehine alarak Gazze’ye götürdüğü belirtildi. İsrail’in ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan bir açıklamada, en az 100 İsrailli’nin rehine alındığı bildirilse de, kesin sayı henüz net değil. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, en az 750 kişi kayboldu ve gerçek rehine sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olabileceği düşünülüyor.

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, kayıplarla ilgili yaptığı açıklamada, Hamas militanlarının “kapı kapı” dolaşarak birçok kişiyi öldürdüğünü ve rehin aldığını belirtti. Conricus, çocuklar, yaşlılar, kadınlar ve engellilerin de aralarında olduğunu ve bazılarının hayatta olduğunu, ancak bazılarının da öldüğünün düşünüldüğünü ifade etti. Sözcü, “Bu, bugüne kadar hayal bile edilemeyen rakamlar” dedi ve rehine durumunun “savaşın geleceğini şekillendireceğini” vurguladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Rehinelere zarar verenlerden İsrail hesap soracaktır” dedi ve Hamas’ın elindeki İsraillilerin, olası bir kara harekâtı için engel teşkil edebileceği yorumları yapılıyor.

Hamas üyelerinin paramotorlarla İsrail’e sızarak rehin aldığı İsrailli sivillerin görüntüleri dünya çapında yayıldı. İsrail ordusu yetkilileri, rehinelerin durumunun savaşın geleceğini de etkileyeceğini belirtiyor. İsrail ordusu, rehin alınanların tam sayısını ve yerini belirlemek için acil durum masası kurduğunu duyurdu. İsrail polisi, öldürülenlerin kimlik tespiti için DNA testi yapmaya başladığını açıkladı. Kayıp yakınlarının daha kolay bulunabilmesi için birçok İsrailli, polis karakollarına giderek DNA örneği verdi. Mısır’ın bir yetkilisine göre, İsrail’in rehinelerin güvenliğinin sağlanması için Kahire yönetiminden yardım istemesi üzerine Mısır istihbarat başkanının Hamas ve İslami Cihat Örgütü ile iletişime geçtiği bildirildi. Mısır yetkilisi, Filistin tarafının rehine durumuyla ilgili “net bir resim çizemediğini”, ancak rehin alınanların Gazze’deki “güvenli bölgelere” götürüldüğünü belirtti.

İsrail’in saldırıya karşılık veren askerleri Batı Şeria’da birçok Filistinli’yi tutukladı. Sosyal medyada, yakınlarını kaybeden birçok İsrailli, kayıp ilanları vermeye başladı. Facebook gruplarında, saldırıların başlamasından kısa bir süre sonra iletişim kuramadıkları yakınlarının fotoğraflarını paylaşarak yardım isteyen onlarca kişi yer aldı. Paylaşılan fotoğrafların çoğu, Kibbutz Re’im şehrine yakın bir partide bulunan genç İsraillilere ait olduğu belirtiliyor. Aileler, yakınlarını bulmak için yardım istediklerini belirtirken, birçoğu hükümeti suçluyor ve kendilerini yalnız bıraktığını iddia ediyor.