Hatay’da Depremde Hayatını Kaybeden Aile, Böbrek Nakli ile Yeni Bir Şans Buluyor

Önce deprem sonra hastalık... 6 ayda ikinci kez hayata tutundu

HATAY’da yaşayan Aysel Ezal, geçtiğimiz 6 Şubat’taki depremde birçok insan gibi büyük bir korku yaşadı. Evleri başlarına yıkılan Aysel Ezal ve eşi, enkaz altında 1 gün boyunca mahsur kaldıktan sonra çevredeki insanların yardımıyla kurtulabildiler. Ancak Aysel Ezal, böbrek hastası olması nedeniyle depremden sonra hastalığının hızla kötüleşmesiyle karşı karşıya kaldı ve bir böbrek nakli gerçekleştirildi.

Böbrek nakli operasyonunu Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ile birlikte gerçekleştiren Acıbadem Atakent Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Borçak Çağlar Ruhi, şu bilgileri paylaştı: “Aysel Hanım, 30 yıldan uzun süredir diyabet hastası. Diyabet, böbrek hastalığının en önemli nedenlerinden biridir. Ancak hastamızın durumu biraz farklı. Hastalığı aslında iyi bir şekilde seyrediyordu, ta ki depremde göçük altında kalmaya kadar. Depremde bizim en büyük endişemiz, kasların ezilmesi sonucu ortaya çıkan “crush sendromu” denen durumdur. Yıkılan kasların içindeki potasyumun hücre dışına salınmasıyla birlikte hastaların ani bir şekilde kaybedilmelerine neden olur. Ayrıca, kronik böbrek hastalarında ise sürecin hızlanmasına yol açar. Bu konu bizim çok dikkat ettiğimiz bir durumdur ve maalesef bu hastamızda da yaşandı. Aslında 30 yıllık diyabet hastası olan hastamız, hastalığı kontrol altında ilerlerken enkaz altında kaldıktan sonra hızla diyalize girer duruma geldi. Hastamızın şansı, oğlunun böbrek verme konusunda son derece istekli olmasıydı. Bu denli uyumlu bir hasta grubu daha önce hiç görmedim. Oğlu, annesini diyalize girmekten kurtarmak için böbreğini vermek istiyordu. Doku ve organ uyumu sayesinde çok hızlı bir şekilde iyileştiler.”

Böbrek nakli olan depremzede Aysel Ezal, hijyenik koşullara sahip bir yerde kalmak zorunda. Çadırda kalan Ezal, çevredeki vatandaşların yardımıyla Mersin’de bir ev tutabildi. Ancak 3 ay sonra ne olacağı konusunda belirsizlik yaşayan Ezal, yardım bekliyor. Böbreğini annesine veren evli ve 2 çocuk babası 39 yaşındaki Suphi Ezal ise “Anneme elimden gelse kalbimi bile veririm. İki böbreğim olsa bile ikisini de verirdim. Yeter ki iyi olsun” dedi.