Hatice Nur Gündoğdu: Psikolojiden Hobiye Uçuş Serüveni

Hem gyrocopter uçuruyor hem harita çiziyor: ‘İlk’lerin pilotu

Çanakkale’li Gündoğdu, Psikologluk Yerine Pilot Oldu

Çanakkale’de yaşayan Hatice Nur Gündoğdu’nun hayali psikolog olmaktı. Ancak liseyi başarıyla bitirdikten sonra İstanbul’da özel bir üniversitenin psikoloji bölümünü kazandı. Eğitim masraflarını karşılamak için havacılık sektöründe kabin memuru olarak çalışmaya başlayan Gündoğdu, daha sonra pilot olabilmek için uçuş okuluna kaydoldu. Burada başarılı bir performans sergileyen Gündoğdu, sportif havacılıkla tanıştı. Kullandığı ultralight hava aracı ile harita mühendislerinin uçuş görevi öncesinde çekilecek olan alana yönelik yer işaretleme ve planlama çalışmalarını hava taşıtının içindeki kamera sistemiyle görüntüleyerek bu alanda Türkiye’nin ilk ve tek kadın pilotu oldu.

Gündoğdu’nun yeni hedefi ise jet uçağı eğitimi almak. Kendi sözleriyle, “Bu hava aracından Türkiye’de 1 adet var. Yaptığım araştırmada, sportif ve hobi amacı ile kullanılan ‘gyrocopter’in farklı amaçlarda hizmet verdiğini öğrendim. Helikopterden farkı daha hafif, yakıt olarak ekonomik, daha pratik, iniş kalkış daha kolay olan bu hava taşıtı ile uçmaya ve gökyüzünden fotoğraf çekmeye başladım. Çift motorlu jet uçaklarını kullanabilmek için de özel eğitim alıyorum. Gyrocopter kullanan bir kadın timi kurarak, görsel bir şov düzenlemeyi hedefliyorum. Bunu da başaracağıma inanıyorum.”

Geçtiğimiz bir yıldan uzun bir süredir, Türk Hava Kurumu’nda Bursa Şube Başkanı olarak görev yapan Gündoğdu, gökyüzünden çektiği fotoğraflarla elde ettiği gelirin tamamını havacılık ile ilgilenen gençlerin eğitimi ve diyabetliler köyüne bağışladı. THK’nın aday göstermesi sonucu 2019 yılında Uluslararası Hava Federasyonu (FAI) tarafından ‘Genel Havacılık’ kategorisinde dünyada sadece 26 kişiye verilen ‘The Paul Tissandier’ diplomasını alan Gündoğdu, Türkiye’yi temsil ederek FAI tarafından düzenlenen ‘The FAI Silver Medal’ kategorisinde de aday gösterildi.

Gyrocopter olarak da bilinen döner kanatlı hava aracı, İspanyol mühendis Juan de la Cierva tarafından 1920’li yıllarda geliştirilmiştir. Gyrcopterleri diğer hava araçlarından ayıran en önemli özelliklerden biri, üzerinde dönen çift kanadın havada motora bağlı olmadan hareket etmesidir.