Hava Durumu Uyarısı: Yağış ve Fırtına Bekleniyor

Meteoroloji'den yeni hava durumu raporu! 66 kente sarı ve turuncu uyarı: Kuvvetli fırtına ve sağanak geliyor... Hava buz kesecek

Meteoroloji’nin yaptığı son değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinde hava durumu parçalı ve çok bulutlu olacak. Trabzon, Rize, Iğdır ve Van çevrelerindeki yerler hariç, tüm yurtta yağış bekleniyor. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Samsun çevrelerinde ise kuvvetli yağışlar bekleniyor. Buna ek olarak, Antalya’nın doğusunda yer yer çok kuvvetli yağışlar görülebilir. Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Kırklareli, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kayseri ve Sivas’ın yüksek kesimleri ile Afyonkarahisar ve Kütahya çevrelerinde ise karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde yağışlar olabilir.

Hava sıcaklığı güney ve batı bölgelerde yağışla birlikte hissedilir derecede azalacak (2 ila 10 derece), kuzey ve iç kesimlerde ise lodosla birlikte 2 ila 4 derece artacak.

Meteoroloji tarafından yapılan uyarılara göre, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Samsun çevrelerinde kuvvetli yağışlar bekleniyor. Bu nedenle, ani sel, yerel su baskını, taşkın gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Ayrıca, Marmara ve Ege’de fırtına, Akdeniz’in iç ve batı kesimleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’nun batısında kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) yer yer tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Bu durumda, çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmak önemlidir.

Meteoroloji tarafından bugün 66 kente sarı ve turuncu kodlu uyarı yapıldı.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Cumartesi-pazar fırtına Marmara’da hasarlara neden olabilir. Özellikle cumartesi akşam ve pazar günü dışarı çıkmayın. İstanbul’da evlerin çatıları pek sağlam değil. Aracınızı açık alana park edin, balkondaki eşyalarınızı sabitleyin. Pazartesi normale soğukla dönecek. Dışarı çıkmayın” uyarısında bulundu. Şen’e göre, İstanbul’da Avrupa Yakası’nda su baskını daha fazla olabilir ve cumartesi-pazar günü dışarı çıkmak riskli olabilir. Ayrıca, Antalya’nın doğu ilçelerinde ve Hatay civarında kuvvetli yağışlar ve sel riski söz konusu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve Valiliğin uyarılarının ardından İstanbul’da sabahın erken saatlerinde sağanak yağış başladı. Taksim İstiklal Caddesi’nde yağışa yakalanan vatandaşlar şemsiye ve montlarla korunmaya çalışırken, yağmurdan kaçmak için koşuşturuyorlar. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre, sabah saatlerinde başlayan yağışın gün boyunca devam etmesi bekleniyor.