“Hayvan Hakları ve Hukuk: Yeni Kitap ve Önerilerle Gündemde”

Hukukçulardan ‘hayvan’ çağrısı: Anayasal güvence getirilsin

Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Batı ve Doç. Dr. Zekiye Özen İnci liderliğinde hazırlanan ve 728 sayfadan oluşan bir yayına “Hayvanlar ve Hukuk” adı verildi. Kitapta, hayvan hakları ve korunmasıyla ilgili konular ve tartışmalar farklı hukuk disiplinleri açısından incelendi. 25 akademisyenin makaleleri, hayvan hakları hukuku hakkında şunları ifade etti:

Avrupa Liderlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Köksal, hukukta hayvan kavramının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti ve her türlü hayvan eziyetinin yasaklanması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Final Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu, Anayasamıza hayvan haklarını koruyan ve garanti altına alan bir özel madde eklenmesi gerektiğini savunarak Avusturya, İsviçre ve Federal Almanya Anayasaları’na benzer bir yaklaşımın benimsenmesini önerdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Batı, Türk vergi hukukunda hayvanların birer emtia olarak kabul edildiğini belirtti ve hayvanlara ilişkin her şeyin kesiminden ithalatına kadar vergilendirildiğine dikkat çekti.

İstanbul Gedik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selma Çetiner, yönetim planlarında hayvan beslemesinin yasaklanmadığı durumlarda, bağımsız bölümlerin sahiplerinin ev hayvanı olarak beslenmeyen hayvanları da besleyebileceğini ifade etti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Dr. Zehra Karakuş Işık, av turizminin iddia edildiği gibi yaban hayvanlarının yaşam alanlarını korumak amaçlı yapıldığına dikkat çekerek, yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarının özgürce kullanmalarının sınırlanmasına sebep olan bir etken olduğunu belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Damla Gürpınar, sokak hayvanlarının veya ev hayvanlarının sahiplenilmesinin genellikle Eşya Hukuku kurallarına göre gerçekleştiğini ifade etti.

Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erol tarafından sunulan 12 maddelik öneri şu şekildedir:

1- Hayvan edinimi, bakımı ve korunması.
2- Hayvan sicilinin oluşturulması.
3- Belediyeler tarafından sunulan zorunlu ve ücretsiz hizmetler.
4- Şiddet ve işkence ile ölümle sonuçlanan eylemlere hapis ve para cezalarının getirilmesi (10-15 yıl arası).
5- Evcil hayvanların terk edilmesine ağır para cezası ve 1-5 yıl arasında hapis cezasının getirilmesi.
6- Av ve avcılık konularında yeni hukuki düzenlemeler yapılması.
7- Sokak ve barınaktan hayvan ediniminin teşvik edilmesi.
8- Evcil hayvan ithalatının sıkı bir şekilde kontrol altına alınması.
9- Evcil hayvan satın alımının vergiye tabi tutulması.
10- 10 daireden fazla daireye sahip apartmanlarda, her 10 daireye bir sokak kedisi veya köpeğine bakma zorunluluğunun getirilmesi.
11- Emlak vergisine hayvan vergisiyle ilgili hükümlerin eklenmesi (%5-10 arasında).
12- Belediye Kanunu’na göre evcil hayvan sahiplerinden her hayvan başına yılda bir kez (100-500 TL arasında) evcil hayvan vergisi alınmasını öngören bir madde eklenmesi.