Hayvanlara Yeni Yönetmelik ve Sorumluluklar Getirildi

Meclis’e sunuldu... İşte 17 maddelik o teklif

SAHİPSİZ HAYVAN TANIMI

Yapılan teklifle, sahipli ve sahipsiz hayvanların tanımı belirlendi. Sahipsiz hayvan, sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanlar olarak tanımlanmaktadır. Sahipli hayvan ise bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişi tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanları olarak kabul edilmektedir.

ÖTANAZİNİN ÇERÇEVESİ

Yapılan değişiklikle, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Ancak bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için ilgili yerel yönetimler tarafından ötanazi uygulanabilecektir.

Kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına, hastalıkların bulaşmasına, su kaynaklarının zarar görmesine sebebiyet veren sahipsiz hayvanlar için ilgili yerel yönetimler tarafından ötanazi uygulanabilecektir.

BELEDİYELERİN GÖREVLERİ

Yerel yönetimler sahipsiz hayvanları bakımevi dışında terk etmek veya bakımevinde barındırılan hayvanı farklı bir yere bırakmak yasaklanacaktır. Hayvanlar için ameliyathane kurmak, ilgili ekipmanları temin etmek ve bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme işleri için yerel yönetimlere mali destek sağlanacaktır. Sahiplendirilme niteliği olan hayvanlar sahiplendirilene kadar bakımevinde kalacaktır.

TERK EDENE CEZA

Hayvanını terk edenlere verilen ceza miktarı arttırılacak ve terk edenlere caydırıcı cezalar uygulanacaktır. Hayvanları terk edenlere ve bakımevi dışına bırakanlara idari para cezaları getirilecektir. Ayrıca ev veya evcil hayvanına zarar verenler hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

BAKIMEVLERİ ZORUNLULUĞU

Yeni yasayla birlikte yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların korunması ve sahiplendirilene kadar bakımlarının yapılması amacıyla bakımevleri kurmak zorundadır. Bakımevlerine alınan hayvanlar bakanlık veri sistemine kaydedilecektir. Rehabilite edilen hayvanlar ise sahiplendirilene kadar bakımevlerinde barındırılacaktır.

BAŞKANLARA HAPİS CEZASI

Hayvanlar için kaynak ayırmayan veya ayrılan kaynakları farklı alanlara yönlendiren belediye başkanları ve yetkililere hapis cezası uygulanacaktır. Ayrıca kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını belirli bir tarihe kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorundadır.

AK PARTİ GRUP BAŞKANI GÜLER: KUDUZ RİSKİ ARTIYOR

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis’e sunulan teklif hakkında “Kuduz riskli vakaların arttığını ve bazı ilçelerde kuduz köpekler nedeniyle karantina uygulamalarının gerektiğini” belirtti. Güler, bakanlığın destek vereceği sahiplendirme programının hayata geçirileceğini dile getirdi