Hazırgiyim sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri gündemdeki yerini koruyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, yeni ekonomi modeli oluşmasıyla birlikte doğrudan yatırımların da artabileceğini vurgulayarak, sektör olarak önceliklerinin güven tazelemek olduğunu dile getirdi. LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ise ekonomide yaratılacak güven ortamının öncelikli olduğunu belirtti ve enflasyon ile kurun dengelenmesinin de önemine dikkat çekti.
Hazırgiyim sektörünün içeride yaşanan kur baskısı nedeniyle maliyetlerinin arttığını söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat ise kurun 25-26 seviyesine gelmesine izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Finansmana erişim konusu da sektör temsilcilerinin önem verdiği konular arasında yer aldı. Sektör, finansmana erişimde kredi musluklarının açılması gerektiğine dikkat çekerken, kısa çalışma ödeneği desteği talebinde de bulundu.
Hazırgiyim sektörü, son birkaç ayda yaşanan zararlar ve ihracatta yaşanan daralma nedeniyle de sektör temsilcilerinin gündeminde. Mayıs ayı ihracatındaki artışın ilk 5 aya yayılmadığı ve yılsonu verilerinin de geçtiğimiz aylarda revize edildiği belirtiliyor. Şeref Fayat, ilerleyen dönemde finansmana erişimle ilgili kredi musluklarının açılması gerektiğine dikkat çekerken; Ramazan Kaya da sanayi çarklarının dönmesi için finansmana erişim kolaylığı ve kısa çalışma ödeneği desteği talebinde bulundu.
Hazırgiyim sektörü, Avrupa’daki resesyon ve enflasyon nedeniyle talepsizlik yaşandığını belirtiyor. Sektörün işçilik fiyatlarının 600 dolar civarında olduğu, üretimde yüzde 12-13 ciro bazlı düşüş yaşandığı ve yılın 2. yarısının da bu şekilde süreceği öngörülüyor. Yılın başında 23 milyar dolar olan ihracat hedefi ise 20 milyar dolara düşürüldü. Ayrıca asgari ücrete yapılacak artışın da sektörün yaşadığı sorunları daha da zorlaştırabileceği belirtiliyor.