“Hekim Göçü ve Kanserli Çocuk Hastalarının Tedavisi Hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan Açıklamalar”

Bakan’dan hekim göçü rakamları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sorular üzerine hekim göçü hakkında şu açıklamayı yaptı: “Hekim göçüyle ilgili Tabipler Odası’nın verdiği rakamlarla bizim verdiğimiz rakamlar örtüşmüyor. Bu nedenle Tabipler Odası’ndan “Rakamlarımız uyuşmuyor, bizimle paylaşır mısınız?” şeklinde bir yazı talebinde bulunduk. 2002 yılında İyi Hal Belgesi talebinde bulunan hekim sayısı 1359 iken, yurtdışında çalışan sadece 450 hekim bulunuyor. Emniyet verilerine göre bu bilgiyi sizinle paylaşıyorum. 2023 yılında ise İyi Hal Belgesi talebinde bulunan hekim sayısı 1321, yurtdışına çıkan hekim sayısı ise 401 görünüyor. Bu 401 hekimin 250’si pratisyen hekimdir.

Hekimlerin çoğunluğu Almanya’ya gitmiyor. Daha çok Katar, Kuveyt ve Dubai gibi ülkelere gidiyorlar. Biz yüksek miktarlarda maddi destek sağlayamıyoruz. Bu durum eğitim amaçlı olması ve pratisyen hekimlerin ağırlıklı olması sebebiyle söylüyorum. 401 hekimin yanı sıra eğitim amacıyla da yurtdışına giden hekimler bulunuyor. Bu rakamların karşısında ise toplam 205 bin hekimimiz bulunmaktadır. Yani, bin kişiden 2 ila 4 kişi yurtdışına gitmektedir. Bu da pandemi sonrasında durumun bizdeki etkisinin oldukça minimal olduğunu göstermektedir.

Kanserli çocuk hastaları için yaptığımız yardımların taşındığı bir gemi, Mısır’ın El Ariş limanına ulaşacak. Bu gemi, Mısır’a gelen ilk yardım gemisi olacak. Mısır Sağlık Bakanı ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptık. Yakın zamanda kanserli çocuk hastaları Türkiye’ye getirmek için hastalar Mısır’a giriş yaparken birlikte karşılanmak üzere davet aldım. Bu zorlu süreçte, kanser hastası çocukları tedavi etmek için önemli bir adım attık. Mısır, İsrail ve Türkiye sağlık bakanları olarak aldığımız kararla birlikte bir sağlık koordinasyon ekibi kurduk. Umarım en kısa sürede hastaları güvenle ülkemize getirebiliriz.”