Hekimoğlu İbrahim: Köy Kahramanı ve Aynalı Martin’in Hikayesi

Hekimoğlu burada yatıyor... Köylüleri mezarını yaptırdı   



Hekimoğlu İbrahim ve Aynalı Martin

Hekimoğlu İbrahim ve Aynalı Martin

Hekimoğlu İbrahim, Ordu’nun Fatsa ilçesi Yassıtaş köyünde 1880’li yıllarda dünyaya geldi. Köy, Çepni Türkleriyle meskundu ve aynı zamanda 1877 Osmanlı-Rus savaşından kaçan Müslüman Gürcü muhacirlerin de sığınağıydı. Hekimoğlu, iddiaya göre güçlü bir muhacir olan Seyyid Ağa’nın değirmeninde çalışıyordu. Ancak toprak anlaşmazlığı ya da ağanın güzel kızı Fadime sebebiyle ilişkiler gerildi ve çatışmaya dönüştü. Bu durum sonucunda Hekimoğlu, pusuya düşürülmeye çalışan ağanın yeğenini vurduktan sonra 1908’in sonbaharında birkaç arkadaşıyla dağlara çıktı.

Ünye ve Fatsa bölgelerinde nam salan Hekimoğlu, her zaman İngiliz yapımı “Aynalı Martin” tüfeğiyle tanınıyordu. Bu tüfek, rakiplerinin korkulu rüyası haline gelmişti ve adı Trabzon’a kadar duyulmuştu. Zaptiye müfrezeleri de onun peşindeydi ancak köylüler Hekimoğlu’nu koruyor, asla ele vermiyordu. Resmi kayıtlara göre Hekimoğlu, 18 Kasım 1909’da Niksar Kaymakamlığı’na bir adamını göndererek teslim olacağını bildirdi ancak talebi reddedildi.

Hekimoğlu’nun yakalanması için çeşitli gayri nizami yöntemler denense de o her seferinde kurtulmayı başardı. Ancak 26 Nisan 1913 gecesi köyüne indi ve evindeyken vurularak öldürüldü. Cesedi Fatsa’da sergilendi ve daha sonra köyüne gömüldü. Köy sakinleri, Hekimoğlu’nun mezarını düzenleyerek üzerine “Adına türkü yakılan namlı halk kahramanı Yassıtaşlı Hekimoğlu İbrahim burada yatıyor” şeklinde bir yazı eklediler. Köy muhtarı İlhan Uslu, Hekimoğlu’nun köylerinin bir halk kahramanı olduğunu ve mezarlarını köy olarak birlikte yaptıklarını belirtti.

Öte yandan, Hekimoğlu’nun cesedinin başında yer alan fesli ve kravatlı kişinin aslında Arnavutluk Devlet Başkanı Enver Hoca’nın babası Halil Hoca olduğu iddia edilmiş ancak yapılan araştırmalara göre bu kişinin dönemin Fatsa kaymakamı İrfan Efendi olduğu tespit edilmişti.

İşte O Türkü

“Hekimoğlu derler benim aslıma
Aynalı Martin yaptırdım kendi nefsime
Konaklar yaptırdım mermer direkli
Hekimoğlu geliyor aslan yürekli
Konaklar yaptırdım döşetemedim
Ünye Fatsa bir oldu başedemedim
Ünye Fatsa arası Ordu kuruldu
Hekimoğlu dediğin o da vuruldu.”