“Highgate Mezarlığında Yeni Mezar Alanları Satışa Çıkarıldı: Karl Marx’ın Mezarı da Etkilendi”

Marx’ı mezarında ters döndüren karar

Londra’daki tarihi Highgate mezarlığında, bilim sosyalizminin kurucusu Alman filozof Karl Marx’ın mezarının bulunduğu alanda, yeni mezarlık alanlarının satışına karar verildi. Turistlerin sıkça ziyaret ettiği bu mezarlıkta, yeni mezar yerlerinin yaklaşık olarak 1 milyon TL (25 bin sterlin) fiyatı olacağı duyuruldu. Sosyal medya kullanıcıları tarafından yapılan yorumlarda, bu fiyatın hiç de “marksist” olmadığı ve ünlü filozofun mezarının bu durumuyla rahatsız olabileceği ifade edildi. Bu rakamı ödeyerek Marx’ın yanına gömülmek isteyen bir komünistin ne yapacağı ise merak konusu oldu. The Guardian gazetesinin yazarı Zoe Williams, dünyanın en zengin insanlarından olan ABD’li iş insanı Elon Musk’un Marx’ın yeni komşusu olabileceğini iddia etti.

Highgate Mezarlığı Dostları Vakfı’nın genel müdürü Ian Dungavell ise tartışmalara ilişkin açıklamasında, mezarlığın canlı bir cazibe merkezi olabilmesi için yeni defnedilenlere yer vermenin önemli olduğunu vurguladı. Aynı mezarlık, 2015 yılında da eleştiri konusu olmuş ve Marx’ın öğretileri üzerinden tartışmalara yol açan bir giriş ücreti alınması kararıyla gündeme gelmişti.

Bu konuyu Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan’a sorduğumuzda Okuyan, şu değerlendirmeyi yapmıştır: “Hiç şaşırtıcı değil ancak bir komünist olarak üzüldüm. Her şeyin paraya çevrilmeye çalışıldığı bir anlayışla karşı karşıyayız. Hem Marx’ın, hem de Che Guevera’nın isimleri etrafında para kazanmaya çalışanlar oldu. Daha önce Neo Nazi saldırılarına maruz kalmış olan bu mezarlık, şimdi başka bir zarara uğramış durumda. Bu, kapitalist bir vandallıktır. İnsanın tüm değerlerini meta olarak görüyorlar. Marx’ı umursamıyorlar. Son zamanlarda Marx’ın mezarı etrafında pek çok yanlışlık yapıldı zaten. Ancak fikirleri hala ayaktadır. Gün gelecek, bu tüm kirleri temizleyeceğiz. Marx’ın fikirlerini ve sadece onu değil, tüm değerleri gerçek sahipleri olan topluma döndüreceğiz.”