Gilead Türkiye, AIDS ve CYBHD, EKMUD, GUNIDER, HAKED, HIVEND, KLIMIK gibi hekim dernekleri ile sivil toplum kuruluşları Pozitif-iz, Pozitif Yaşam ve TAPV, Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası’nda bir araya gelerek HIV testinin önemine dikkat çekti. Uzmanlar, Türkiye’deki HIV vakalarının 2012 yılından bu yana 4 kat arttığını ve vakaların %80’inin erkeklerde görüldüğünü belirtti. Özellikle eşinden veya partnerinden HIV bulaşan birçok kadının bu durumunun farkında bile olmadığı vurgulandı.
HIV pozitif olanların büyük bir kısmı erkeklerden oluşsa da bunun sebebi, kadınların virüs taşıdığını bilmemeleridir. Örneğin, tek eşli olduğunu düşünen 50 yaşında bir kadın, test yaptırmak gerektiğini düşünmeyebilir. Pozitif Yaşam Derneği’nden Canberk Harmancı, bu noktada şu uyarıda bulunuyor: “Siz tek eşli olabilirsiniz, ancak eşinizin tek eşli olduğundan emin olamazsınız.”
AIDS Korunma ve Eğitim Derneği’nden Prof. Dr. Yeşim Taşova ise dikkat çekici bilgiler paylaşıyor: “HIV pozitiflerde ölüm oranı %52 oranında azaldı. Ancak dünya genelinde azalırken vakalar Türkiye’de artıyor. Sağlık Bakanlığı veri tabanına göre, Türkiye’de 15 Kasım 2022 itibarıyla 36,600 yeni vaka kaydedildi. Bu vakaların %80’i erkeklerden oluşuyor. Ancak burada önemli bir nokta kadın vakaların olmadığına dair şüphe uyandırıyor. Yani kadınlar, HIV pozitif olduklarının farkında değiller. Ülkemizde bulaş yollarının %44’ü cinsel yolla gerçekleşmektedir. Bu vakaların %30’u ise heteroseksüel ilişkilerde meydana gelmektedir. Geri kalan %55’in nasıl bulaştığını bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var ki, 2012’den bu yana Türkiye’de HIV vakaları 4 kat artmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü, Çekya ve Slovenya gibi ülkelerle birlikte bizim de bu konuyla daha fazla ilgilenmemizi istiyor.”
2040 yılına geldiğimizde, Türkiye’de HIV taşıyanların sayısının 2.4 milyona ulaşması bekleniyor. HIV tedavisi konusunda dünya önemli bir noktaya gelmiş olsa da tedavi olabilmek için yapılması gereken önemli bir adım var: Test yaptırmak. Birçok kişi, “Benim başıma gelmez” düşüncesiyle HIV testinden kaçınıyor. Ancak bu durum, hem tedaviyi engelliyor hem de bulaş riskini artırıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman İnan Şengöz, “HIV bir pandemidir. Bugüne kadar 40 milyon insanın ölümüne neden olan bir pandemidir. Geçen yıl, HIV nedeniyle 630 bin kişi hayatını kaybetti ve bunlardan 84 bini çocuklardı” diyor.