Hrant Dink Cinayeti Davası: Ogün Samast Hakkında İddianame Hazırlandı ve 16 Yılın Ardından Tahliye Edildi

Ogün Samast 26 Aralık’ta hâkim karşısında...

Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı kamu görevlilerinin cinayetten önce bilgi sahibi olduklarını ve görevlerini yerine getirmediği iddiasıyla bir dava açtı. Yapılan yargılamaların ardından mahkeme, bazı şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda, tetikçi Ogün Samast hakkında ‘silahlı terör örgütü adına suç işlemek’ suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle bir iddianame hazırlandı. Hrant Dink’in ailesi müşteki olarak yer alırken, Ogün Samast ‘suça sürüklenen çocuk’ olarak nitelendirildi.

İddianame, FETÖ terör örgütünün devletin tüm kurumlarını ele geçirmek amacıyla stratejiler izlediğini ve Ogün Samast’ın bazı delillerle örgüt üyeleriyle irtibatının olduğunun belirlendiğini açıkladı. Ancak, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğunu kanıtlayacak somut bir delil bulunmadığı ifade edildi. İddianame, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Hrant Dink cinayetinin görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Ogün Samast’ın olay tarihinde 18 yaşın altında olduğu için dosyayı ayırarak İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ogün Samast, ‘tasarlayarak adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Samast’ın olay tarihinde 16 yaşını bitirmiş ve 17 yaşını tamamlamamış olmasını göz önünde bulundurarak cezayı üçte bir oranında indirdi ve 21 yıl 5 ay hapse çevirdi. Ayrıca, Ogün Samast’a ‘ruhsatsız silah taşımak’ suçundan verilen 2 yıl hapis ve 900 lira adli para cezası da olay tarihindeki yaşını göz önünde bulundurarak 1 yıl 4 aya ve 600 lira adli para cezasına çevrildi. Ayrıca, Ogün Samast, cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı iddiasıyla yargılandığı davadan da 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezası aldı. Ogün Samast, 16 yıl tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz günlerde tahliye edildi.