Hz. Cabir Camii Restorasyonu Devam Ediyor

Atik Mustafa Paşa Camii ibadete açılıyor... 'Arkeolojik buluntular da sergilenecek'

Fatih’te Tarihi Hz. Cabir Camii Restorasyonu Devam Ediyor

1059 yılında inşa edilen ve daha sonra Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülen Fatih’teki Hz. Cabir Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden eski ihtişamına kavuşuyor. Yapının içinde yapılan kazılarda, Bizans devrine ait zengin bir döşeme mozaik bulundu. Caminin zemini camla kaplanarak arkeolojik buluntular sergilenmeye başlandı ve turistlerin ilgi odağı haline geldi. Ayrıca caminin tarihine ışık tutan çini, mermer ve sütunlar ile cehennem tasvirlerinin bulunduğu freskler de restore edilerek ziyaretçilere sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nden Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Feyyaz Fidan, restorasyon çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Hz. Cabir Camii yüzyıllardır ayakta durmakta olup, birçok deprem ve yangın yaşamıştır. 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında caminin tarihi ve mimarisi göz önünde bulundurularak titizlikle çalışmalar yürütülmekte. Restorasyon sürecinde çıkan eski arkeolojik buluntular ve özgün süslemeler ziyaretçiler için ayrı bir cazibe oluşturmaktadır. Ayrıca depreme karşı yapıda güçlendirme çalışmaları da yapılarak Hz. Cabir Camii’nin en kısa sürede ibadete açılması hedeflenmektedir.”

Yaklaşık bin yıllık tarihe sahip olan ve Sahabe Cabir bin Abdullah’ın türbesine ev sahipliği yapan Hz. Cabir Camii’nin restorasyon süreci titizlikle ilerlerken, yapılan çalışmaların sonucunda ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunulması amaçlanıyor. Müzenin tekrar ibadete açılması için geri sayım başlarken, Hz. Cabir Camii’nin tarihi ve kültürel önemi her geçen gün daha da ön plana çıkmaktadır.